Annons

Ny medlemsavgift avgörs på fullmäktige

Nyheter En höjd medlemsavgift från 79 kr till 82 kr och två motioner om ersättningar till förtroendevalda står på dagordningen.

På lördag har Hyresgästföreningen region norra Skåne fullmäktige. På mötet tas olika beslut inför nästa års arbete inom föreningen. En av de hetaste frågorna är den om höjd medlemsavgift från dagens 79 kronor i månaden till 82 kronor.

Enligt Hyresgästföreningen region norra Skånes regionchef Jan Olof Sandén beror den föreslagna höjningen på den inflatoriska utvecklingen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Vi har varit duktiga på att spara och effektivisera men om vi inte höjer nu så kommer vi inte att ha resurser till opinionsbildning som till exempel hyrskattskampanjen och att lyfta bostadsfrågor inför valet 2014.

Sista gången den generella medlemsavgiften höjdes var för sju år sedan. Om förslaget går igenom börjar den nya avgiften gälla från och med den första januari nästa år.

Annons

På fullmäktige ska även två motioner behandlas. Båda handlar om att införa en schablonersättning till förtroendevalda som är aktiva på föreningsnivå. Förutsatt att du är aktiv i en förening samt att du har en registrerad telefon och e-postadress. I dag utgår endast ersättning till förtroendevalda som ingår i regionsstyrelsen, föreningsstyrelsen samt till revisorer.

Läs ocksåSynen på Hyresgästföreningen klyver Öland mitt itu

Motionen från Hyresgästföreningen Hässleholm/Höörs styrelse föreslår en ersättning med 150 kronor per månad och i motionen från Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby föreslås en ersättning på 200 kronor per månad.

Orsaken till att de vill ha ersättning är de utlägg för bland annat telefoner och datorer som de förtroendevalda förvänts betala ur egen ficka. I motionen från Kristianstad-Bromölla-Hörby framgår att många förtroendevalda inte har råd att delta i ett föreningsarbete då de inte har det ekonomiska utrymmet att betala för till exempel bläckpatroner, abonnemang, papper och telefon.

Annons
Fakta: Så funkar det

Fullmäktige är regionens högst beslutande organ och sammanträder minst en gång per år. En Hyresgästförening eller en enskild medlem kan lämna in en motion till fullmäktige. Några av fullmäktiges uppgifter är att besluta om medlemsavgift och verksamhetsplan för det kommande året, bestämma rutiner för regionens förhandlingsarbete samt att besluta om arvoden till regionstyrelsen och revisorer.

Läs också Ny medlemsavgift föreslås för hela Hyresgästföreningen Medlemstapp i BohusÄlvsborg-Skaraborg Väntat medlemstapp för region Aros-Gävle Höjd medlemsavgift från nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.