Annons

Synen på Hyresgästföreningen klyver Öland mitt itu

Mörbylånga I vissa kommuner får personer som är beroende av ekonomiskt bistånd hjälp att betala medlemsavgiften till Hyresgästföreningen, i andra kommuner är det blankt nej. På Öland får du kostnaden betald om du bor på den norra delen av ön, men inte inte i söder.
Foto: Tindra Englund
De öländska kommunernas har olika syn på Hyresgästföreningen.

Tuffare ekonomiska tider har slagit extra hårt mot de som lever på socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd, som det egentligen heter. Samtidigt väljer en stor andel av kommunerna att inte se medlemsavgiften till Hyresgästföreningen som en del av en skälig levnadsnivå och nekar konsekvent ansökningar om att betala denna åt personer som lever på bidrag.

– Jag tycker att det är synd att det finns kommuner som inte ser nyttan av medlemskapet i Hyresgästföreningen. För det är ju grupperna med försörjningsstöd som är de som är de största förlorarna i alla de här ekonomiska spelen som håller på nu. Med höga krav på hyreshöjningar och annat.  Då borde det vara varje kommun och statlig myndighets första bevekelsegrund att faktiskt underlätta för dem så mycket som möjligt, säger Inger Borg, ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Inger Borg, ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.
Inger Borg, ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.

Behövande får hjälp med avgiften på norra Öland men inte på södra delen av ön

För de som lever på bidrag kan vilken kommun de råkar bo i, vara en avgörande faktor för om de har råd att vara med i Hyresgästföreningen eller inte. På Öland räknas avgiften till exempel som en del av en skälig levnadsnivå om du bor på den norra delen av ön (i Borgholms kommun), men inte om du bor på den södra delen av ön (i Mörbylånga kommun).

Enligt Per Martin Boklund, enhetschef på arbetsmarknads och vuxenenheten i Borgholms kommun har de i hans kommun valt att se avgiften som en godtagbar kostnad.

– Vi anser att medlemskap i Hyresgästföreningen är till fördel för den enskilde, om personen skulle hamna i en tvist om hyresförhållandet. Vi ser det helt enkelt som en form av försäkring, säger Per Martin Boklund.

Läs ocksåKommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Medan Viktoria Gustavsson Dimond, enhetschef för försörjningsenheten i Mörbylånga uppger att det hos dem inte ingår i normen.

Annons

– Det betyder att man inte får det betalt eftersom vi inte anser att det är något som ingår i en skälig levnadsnivå, säger Viktoria Gustavsson Dimond.

Inger Borg önskar sig en ”hokuspokus-knapp”

Enligt Inger Borg är det beklagligt att inte alla kommuner ser nyttan med medlemskapet i Hyresgästföreningen.

– Väldigt många kommuner ser ju den nyttan och räknar därför med månadskostnaden. Och jag önskar väl att man hade någon slags hokuspokus-knapp som man kunde trycka på så att alla kommuner skulle inse nyttan.

Varför är ett medlemskap i Hyresgästföreningen så viktigt för den som bor i hyresrätt?

– Det är ju viktigt därför att man har hjälp och stöd om man får problem. Och det är viktigt därför att hyresgästföreningen är den enda organisation som driver kravet att alla människor ska ha råd att bo. Och ju fler vi är desto större kraft. Men framförallt så är det ju för stödet och hjälpen man kan få när man behöver det.

Läs ocksåSemesteridyllen på Öland dör långsamt - "Inte många jobb här"

Inger Borg har hört talas om medlemmar som tvingats lämna föreningen efter att de fått avslag på hjälp med att betala medlemsavgiften och hon menar att konsekvenserna av detta kan bli allvarliga. Enligt henne känner sig de flesta väldigt små när de hamnar i en konflikt med fastighetsägaren eller grannarna och det är i just sådana tuffa situationer som ett medlemskap kan göra en stor skillnad.

Annons

Läs mer: Så här såg det ut 2016

I Kalmar län betalar bara två av tolv kommuner avgiften

Hem & Hyras granskning av hur det ser ut i just Kalmar län visar att det förutom Borgholm bara är Torsås kommun som har bestämt att de alltid står för avgiften till Hyresgästföreningen. I sju kommuner är det blankt nej och i övriga görs det en individuell bedömning från fall till fall.

En annan av de kommuner som säger nej till att betala medlemsavgiften till Hyresgästföreningen är Vimmerby kommun. Enligt dem vore det fel av att betala medlemsavgiften eftersom det skulle innebära att de gynnade en enskild förening gentemot andra föreningar.

Läs mer: När 80 kronor gör skillnad – kommunerna som ger stöd för medlemskap

Fakta: Så ser det ut i Kalmar län

Under hösten 2023 skickade Hem & Hyra ut en enkät till samtliga kommuner i Kalmar län med en fråga om de som får ekonomiskt stöd av kommunen även får hjälp att betala sin medlemsavgift till Hyresgästföreningen. Så här svarade kommunerna:

Borgholm – Ja

Emmaboda – Nej

Hultsfred – Nej

Högsby – Nej

Kalmar – Gör en individuell bedömning

Mönsterås – Nej

Mörbylånga – Nej

Nybro – Gör en individuell bedömning

Oskarshamn – Nej

Torsås – Ja

Vimmerby – Nej

Västervik – Nej

Läs också Ny medlemsavgift föreslås för hela Hyresgästföreningen Medlemstapp i BohusÄlvsborg-Skaraborg Väntat medlemstapp för region Aros-Gävle

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.