Annons

Nya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar

Göteborg Stena, Wallenstam och flera andra stora privatvärdar höjer sina hyror. De flesta hyresgäster får 1,2 procents höjning. Uppgörelsen har kommit efter hårda förhandlingar och berör cirka 35 000 hyresgäster i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt/AnnaKarin Löwendahl
Wallenstam och Stena Fastigheter är två av privatvärdarna i Göteborg som nu höjer sina hyror.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2021 – hela listan.

De större värdarna som ingår i uppgörelsen är Stena Fastigheter, Wallenstam, Ernst Rosén, Ivar Kjellberg Fastighets AB och Holger Blomstrand Byggnads AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även Victoria Park ingår i samma paket, men när det gäller dem och några mindre värdar pågår fortfarande förhandlingar. Samtliga bolag företräds av Fastighetsägarna GFR, som varit motpart till Hyresgästföreningen i förhandlingsprocessen.

Som hyresgäst hos någon av de färdigförhandlade värdarna kan du få en höjning på mellan 0 och 1,7 procent, beroende på vilket hus du bor i. Den vanligaste höjningen blir 1,2 procent.

Höjningen gäller från och med 1 april. Det betyder att det blir retroaktiva höjningar för april, maj och juni.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Fastighetsägarna GFR yrkade från början att få höja hyrorna med 2,5 procent. Sofi Bringsoniou är förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Sofi Bringsoniou.

– Det har varit väldigt tuffa förhandlingar. Vår ingång var från början ingen höjning över huvud taget, eller åtminstone extrem återhållsamhet. Men vi fick inget gehör alls. I slutändan landade det på en kompromiss, säger hon.

Medianen 1,2 procent är samma höjning som Fastighetsägarna GFR fick förra året.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Då kom uppgörelsen sent, precis som nu. Det innebar att pandemin hade fått fullt genomslag. Andra värdar, till exempel allmännyttan i Göteborg, hade blivit klara tidigare och fått igenom betydligt högre hyreshöjningar, vilket många av privatvärdarna varit upprörda över.

Men om 1,2 procent var en låg nivå i fjol så är det mainstream i år. Även om det fortfarande är under rikssnittet så är skillnaden betydligt mindre nu än 2020.

– En förhandling är ett givande och tagande och vår bild är att det här ändå är återhållsamt, säger Sofi Bringsoniou.

Även i år blir privatvärdarnas höjning lägre än Göteborgs kommunala värdars. En skillnad som Hyresgästföreningen anser är rimlig. GFR:s värdar tar redan ut högre hyror än vad de kommunala bolagen gör för bostäder av motsvarande standard.

Ni gick ut hårt med krav på helt frysta hyror i höstas, men har inte fått till någon sådan uppgörelse i regionen. Vad tänker du om det?

– Dels visste vi inte riktigt var ekonomin skulle ta vägen. Under tidens gång har vi sett att det vänt. Sedan är det så att uppgörelser i andra delar av landet påverkar, även om det ska vara lokala förhållande som styr. Det blir svårt att hålla emot och motivera att det ska vara noll här om det inte är det på andra håll.

Per Karlsson-Hoel.

Per Karlsson-Hoel är gruppchef för förhandling hos Fastighetsägarna GFR i Göteborg. I ett mejl kommenterar han uppgörelsen så här:

Annons

”Årets förhandling är ännu en gång ett tydligt exempel på varför vi behöver en oberoende tvistelösningsmodell för samtliga parter på hyresmarknaden.

Allmännyttan i Göteborg har nödgats gå till Hyresmarknadskommittén fyra år i rad eftersom de inte kan komma överens med Hyresgästföreningen i den lokala förhandlingen. Privata fastighetsägare har inte denna möjlighet och tvingas därför till uppgörelser som är sämre än vad som är rimligt. I år har vi varit tvungna acceptera en uppgörelse om 1,2 % samtidigt som färska KPI-prognoser för 2021 visar på en inflationsutveckling i häraden av 1,6 %, vilket innebär realt fallande hyror ännu en gång.

För hyresrättens framtid behöver vi se en förändrad lagstiftning som innehåller en tvistelösningsfunktion avseende de årliga förhandlingarna och som omfattar samtliga parter på hyresmarknaden.”

LÄS MER

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2021 – hela listan.
• Så förhandlas din hyra

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.