Annons

Nya siffror: Rekordmånga i bostadskö i Skåne

Skåne Skånska bostadsköer ökar explosionsartat. På drygt två år har kön till Bjuvsbostäder åttadubblats. I Svedala och Lund är snittiden 7-8 år.
Foto: Gry Bergling/TT grafik

På två år har bostadsköerna i nästan alla skånska kommuner ökat. Värst är det i mindre kommuner i norra Skåne där flera köer mångdubblats. Från år 2016 till år 2018 har det sammanlagda antalet köande ökat med 25 procent, från 275 000 till 345 000. Det visar en granskning som Hem & Hyra har gjort. Längst kö har den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd som förmedlar lägenheter både från flera kommunala bostadsbolag och från ett antal privata hyresvärdar. På två år har kön dit ökat från 58 300 till 86 700 personer.

Det står 70 000 personer i LKF:s kö. Enligt vd:n Håkan Ekelund är omsättningen på lediga lägenheter låg och det är lättare att få en lägenhet i nyproduktion.

I Lund är snittiden upp till åtta år och kön har vuxit till 70 000 personer, vilket det kommunala bostadsbolaget LKF kopplar till lundabornas framförhållning.
– Lund är en mycket attraktiv stad att bo och leva i, så många ställer sig i kö i god tid, inför eventuella framtida behov, säger Håkan Ekelund, vd för LKF.
Trots ökat byggande har den allt tuffare bostadssituationen i storstadsregionerna dessutom gjort att trycket på bostäder ökat även i de skånska landsortskommunerna, uppger flera bostadsbolag.

Men det finns ytterligare skäl till de växande köerna:
1. Fler nyanlända
De skånska kommunerna ska tillsammans ta emot 1 800 nyanlända under 2018, enligt bosättningslagen. Det kravet ökar också trycket på köerna, uppger flera bostadsbolag. I Bromölla, Klippan, Svalöv, Höör och Åstorp hänvisar bolagen bland annat till invandringen som skäl till att bostadsköerna har vuxit.

Annons

2. Bättre framförhållning
Allt fler äldre planerar för sitt framtida boende och många ställer sig i kö ”i fall att” de skulle behöva en bostad i framtiden. Det märks bland annat på snittiden som också ökat i de flesta kommuner. I Helsingborg tar det idag i snitt över fyra år att få en bostad, vilket är ett helt år längre än i Malmö.
– Ökningen av personer i kön beror bland annat på ökad kunskap om uthyrningssystemet, stor inflyttning och att man kan registrera sig vid 16 års ålder, säger Sofie Lilja på Helsingborgshem.

3. För få hyresrätter
De kommunala bostadsbolagen i mindre kommuner bär ofta själv hela bördan. Ett enda kommunalt bostadsbolag, Skurupshem, konstaterar krasst att bostadsbyggandet helt enkelt varit för lågt.
– I kommunen har det inte byggts i takt med ökningen av sökande och inflyttande, säger Pierre Esbjörnsson, vd på Skurupshem.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Läs också De köade i arton år för drömtvåan i Svedala Michael, 32, har flyttat hemifrån: "Jag är äntligen fri" Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.