Annons

De köade i arton år för drömtvåan i Svedala

Svedala De lämnade villan efter 33 år för Svedalas mest populära hyresområde. Utan arton år i bostadskö hade Britt och Tommy Hagerin aldrig haft en chans på drömtvåan.
Foto: Kristina Wahlgren
Nyinflyttade. Britt och Tommy Hagerin sålde villan utanför Svedala efter 33 år. Nu har de sovit första natten i nya lyan - en tvårummare i Svedalahems mest populära område Boken.

Tavlor står lutade mot en vägg i hallen, kartonger väntar på att packas upp och soffan har inte kommit än. Men Britt och Tommy Hagerin har sovit gott den allra första natten i nya lägenheten i Svedalahems mest populära område. De har lämnat villan för 64 kvadratmeter hyresrätt med två uteplatser.

Stillheten, de asfalterade gångstigarna och lekplatsen borde göra radhusområdet till ett paradis för barnfamiljer men här bor bara en enda, berättar paret. Skälet är den långa kötiden som krävs. Britt och Tommy har stått i bostadskön i arton år. Och tur är det. Utan den goda framförhållningen hade de varit chanslösa. Mellan femton och tjugo år är normal kötid innan man får en lägenhet här.
– Folk bor här länge, tills de trillar av pinn. Och det gäller nog oss också. Det förklarar varför det är så svårt att få en lägenhet här. Men det var här vi ville bo. Lugnt och ändå centralt, säger Tommy.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Paret ställde sig i Svedalahems bostadskö redan för arton år sedan ”för säkerhets skull”, liksom många andra i deras generation. De är pensionärer sedan några år och slipper nu ansvaret som följer med att äga sitt boende. Tiden kan de lägga på att upptäcka Sverige med husbilen.
– Vi fick det vi väntade på och är verkligen nöjda, säger Tommy Hagerin.

Väntetiden på nära tjugo år gör området extremt, men faktum är att Svedalahem, tillsammans med LKF i Lund, har de längsta kötiderna i hela Skåne på mellan sju och åtta år.
– Vi har extremt låg omflyttning. Folk trivs helt enkelt. Det påverkar framför allt många unga i kommunen som inte kan flytta hemifrån, säger Pehr Carlberg, vd för Svedalahem

Annons
Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.