HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Michael, 32, har flyttat hemifrån: ”Jag är äntligen fri”

Bjuv Bostadskön i Bjuv har åttadubblats på drygt två år, från 365 personer till 2 849. Michael Pechlivanidis är en av dem som köat. Han är 32 år och för några månader sedan flyttade han in i sin första egna lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg
"Ställ dig i kö så fort du kan. Det är mitt viktigaste råd till alla som söker en bostad". Michael Pechlivanidis är 32 år och har precis flyttat till sin första egna lägenhet i Billesholm utanför Bjuv i nordvästra Skåne.

För två år sedan anmälde Michael Pechlivanidis sig hos det kommunala bostadsbolaget i Bjuv för att hitta en lägenhet. Efter nio månader fick han gå på sin första visning i Ekeby.
– Det var inte ens i själva Bjuv. Men lägenheten och området var dåligt. Det är mycket rån där så jag ville inte flytta dit, säger han.

Nästa visning kom efter två veckor. Inte heller den lägenheten låg i Bjuv utan i Billesholm.

Läs ocksåNya siffror: Rekordmånga i bostadskö i Skåne

– Jag är 32 år gammal och hade bott hemma hos mamma och pappa i fem år. Jag tog den första lägenheten som jag fick. Ändå var det i Billesholm – inte ens i Bjuv.

Är du förvånad?
– Jag är förvånad att det var så svårt att få lägenhet i Bjuv. Jag fattar inte hur det kunde bli så här. Bjuv är en liten ort och ändå är det svårt att få bostad. Jag är också förvånad över hur dyra lägenheterna är. En tvåa i Bjuv har en månadshyra på 7 500 kronor. Jag kan förstå om det var i Helsingborg, Malmö eller Lund men Bjuv? Nej, det är för mycket pengar.

Tillsammans med sin pappa driver han en snabbmatskedja i centrala Bjuv. Trots att han måste pendla mellan bostaden och jobbet är han glad att han flyttat hemifrån.
– Äntligen är jag fri. Jag får visserligen pendla men det är det värt. Det är bättre än att bo hemma hos mamma och pappa som hela tiden har synpunkter. ”Nu får du inte ha för hög musik” eller ”Måste du titta på det programmet?” Nej, man måste ha sin egen tid också.

Läs ocksåDe köade i arton år för drömtvåan i Svedala

När Hem & Hyra skrev om bostadskön hos Bjuvsbostäder år 2016 stod 365 personer i kön och det tog fyra månader att få en lägenhet. Nu har kön åttadubblat. 2 849 personer hoppas på en lägenhet i Bjuv och väntetiden är upp till två år. Enligt Mats Nilsson, vd för Bjuvsbostäder, beror den kraftiga ökningen av bostadskön framför allt på att området kring Helsingborg vuxit i popularitet.

– Omflyttningen hos oss har minskat samtidigt som kön vuxit rejält sedan 2015, säger Mats Nilsson.

Läs också Oro för utförsäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse” Snart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.