Annons

I dag har Kalle praktik och flickvän

Nyheter Khaled kallar sig ibland för Kalle och har praktik på en arkitektfirma. Han ritar rum med rymd åt Kungliga Operan, men bor fortfarande kvar på åtta kvadrat i Stockholms enda modulhus.
Foto: Kristina Sahlén
Khaled Al-Saeed har flickvän och är inte så mycket i sitt rum i Fagersjö. "I hennes modulhus har de eget kök, mer privatliv och mer kontakt med svenskar. Det är en stor skillnad", säger han.

För ett år sedan vaknade han av skrik och rök. Någon hade satt eld på modulhuset i Fagersjö i södra Stockholm och de 44 män som bodde i längan fick fly ut i höstnatten.

Efter flera månaders evakuering till ett tomt sjukhem har de flesta flyttat tillbaka till sina rum på åtta kvadratmeter med gemensam köksavdelning. Ingen vet vem som hade tänt på, men oron för attentat finns.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Klart är att modulhus rör upp känslor i många grannskap. Det är en av orsakerna till att de inte har blivit så många som det var tänkt. Överklaganden har lett till att Stockholms stad än så länge inte har kunnat bygga fler modulhus än detta.

Men det är ändå huvudspåret i huvudstadens planering för nyanlända.

Befolkningen är stor och arbetsmarknaden god. Därför har Stockholm fått i uppgift att ta emot cirka 2 800 nyanlända under 2016 och lika många 2017.

Läs ocksåSå klarar din kommun bosättningslagen

Redan tidigt beslutade politikerna att de inte skulle få gå före i kön via bostadsförmedlingen. Inte heller har det varit ett alternativ att köpa bostadsrätter på den glödheta marknaden.

I stället fick de flesta flytta in i tidigare äldreboenden eller i lägenheter med rivningskontrakt i fjol. För att klara lagens krav fick man till slut även placera ensamstående på vandrarhem och i kollektiva rum.

Annons

Ett år senare är läget betydligt bättre.

Läs ocksåDe är sämst på att ta emot nyanlända

– Vi är stolta över att vi klarar det så bra som vi gör. Vi ligger före i mottagandet och räknar med att klara av det här, säger Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholm.

Förutom i tidigare äldreboenden har de nyanlända fått boende i genomgångslägenheter via stadens bostadssociala stiftelse, i studentbostäder, ombyggda kontor eller hos privatpersoner.

Alla har tillfälliga kontrakt. Normalt förlängs de en månad i taget under etableringstiden, alltså i två år. Vad som händer sedan vet ingen.

– Vi har ansvar först och främst under etableringstiden. Målsättningen är att de ska ordna bostad själva, men visst är det otroligt svårt, säger Anna Mölgård.

Nu börjar domstolarna beta sig igenom överklagandena av byggloven och flera hundra modulbostäder är på gång i Stockholms stad det närmaste året.

Annons

– Vi bygger med en kvalitet så att husen ska klara att flyttas. Därmed kan vi ha längre avskrivningstid. Då blir det inte så dyrt och det påverkar hyran positivt, säger Anna Mölgård.

Khaled Al-Saeed i Fagersjö skattar sig lycklig. Han stannade i syriska Aleppo tills han hade sin arkitektexamen. Den är gångbar i Stockholm och efter två praktikperioder och 150 ansökningar hoppas han på en riktig anställning.

Han har också sin flickvän Feda. De träffades på asylboendet i Dalarna och nu bor hon i en modulbostad i Haninge.

– Den första tiden här måste man kämpa väldigt hårt. Ett tag jobbade och pluggande jag 14 timmar om dagen. Ibland kändes det hopplöst och då var Fedas stöd väldigt viktigt. Men det är få av mina vänner här i Fagersjö som har ett jobb. Många mår dåligt och har ingen de kan prata med.

Läs också Hela familjen tvingas bo i ett rum utan kök Hani och Thi flyttade själva Nyanlända skickas iväg utan ordnad bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.