Annons

Väktare i kollektivtrafiken ”en extra skatt på hyresgäster”

Göteborg Ska hyresgästernas pengar gå till vakter på Göteborgs spårvagnar och hållplatser? Om svaret på den frågan är nej kan budgeten i Göteborgs stad vara olaglig. Nu ska saken prövas i förvaltningsrätten.
Foto: Gustaf Görfelt
I Göteborgs stads budget för 2020 finns ett uppdrag till AB Framtiden som går ut på att införa trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser, tillsammans med styrelser och i samverkan med regionen. Nu ska förvaltningsrätten pröva om det är förenligt med lagen.

Den 13 november 2019 fattade kommunfullmäktige i Göteborg beslut om att allianspartiernas budget ska gälla i år. Men kort därefter valde vänsterpartisterna Roger Höög och Johan Svensson att överklaga beslutet, genom att begära laglighetsprövning i förvaltningsrätten.

Anledningen är att budgeten innehåller ett uppdrag till bostadskoncernen AB Framtiden. Det går ut på att de fyra allmännyttiga bostadsbolagens styrelser ska samverka till att införa trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I sin överklagan skriver vänsterpartisterna att uppdraget saknar täckning i både lagen och de ägardirektiv som kommunfullmäktige har beslutat om. De anser att den borgerliga budgeten medför en värdeöverföring från hyresgästerna till regionens skatte- och taxekollektiv.

De vill med andra ord att regionens alla skattebetalare, inte enbart de 70 000 hyresgästerna i Göteborgs allmännyttiga bostadsbolag, ska betala för vakter i kollektivtrafiken.

Annons

I onsdags skulle kommunstyrelsen fatta beslut om hur staden ska formulera yttrandet till förvaltningsrätten. Men beslutet blev att underkänna budgeten. Detta sedan Vänsterpartiet och Miljöpartiet fått med sig Socialdemokraterna på sitt yrkande.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Roger Höög (V), som är andre vice ordförande i Framtidens styrelse, tog emot gårdagens vändning i kommunstyrelsen med viss förvåning.
– Det var oväntat men glädjande att kommunstyrelsen delar min uppfattning om att man inte kan ta hyresgästernas pengar och använda dem till detta. Det är en viktig fråga!

Han ser goda chanser att få rätt när frågan om budgeten är laglig eller inte prövas i förvaltningsrätten.
– Jag tycker att det är i strid med gällande lag att plocka ut pengar ur allmännyttan till den här verksamheten. Det finns skrivningar i Allbolagen och i Allbolagens intentioner som talar till vår fördel. Vill man ha vakter får man finansiera det via skattsedeln eller via avgifter, inte genom en extra skatt på hyresgäster.

Ser du något som talar mot er linje?
– Det tycker inte jag. Jag kan inte se det, säger Roger Höög.

Annons
Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissarNimas mamma Frida Dahlin har tusentals bilder på sin son i mobilen. Han skulle ha fyllt sex år i september, men miste livet på grund av hissen hemma i hyreshuset. Nu vill ansvarig minister Andreas Carlson (KD) skärpa lagen för att förhindra fler olyckor.

Hem & Hyra lyckas inte nå kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) under förmiddagen. Till GP säger han sig inte vara orolig för den juridiska prövningen, eftersom stadsledningskontoret har utrett och kommit fram till att budgeten är laglig.

Han är missnöjd efter vändningen på kommunstyrelsen i går.
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt när man blandar ihop politiken och juridiken. Det Vänsterpartiet nu gör är att man saboterar den här processen, säger han till GP.

Läs också Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade” Bostadspolitisk rundtur inledde förbundsstämman En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.