Annons

Nytt larm: faraomyror på flera adresser på Gamla väster

Malmö Faraomyror är extremt svåra att bli av med och saneringsföretaget har hittills misslyckats. Nu vill miljöförvaltningen tvinga en fastighetsägare i centrala Malmö att utreda skadedjursproblemet. Minst 14 hushåll i området är drabbade.
Faraomyror i ett annat hus i Malmö.

Klagomålen från Väster kom in till miljöförvaltningen i vintras. Hyresgästen som då hade faraomyror i sin lägenhet skulle ha fått rådet av fastighetsägaren att fånga upp dessa med dammsugaren.

Idag är minst tre adresser i området drabbade och miljöförvaltningen har uppgifter om 14 hushåll. Faraomyrorna har kommit tillbaka till minst en lägenhet som redan har behandlats av ett saneringsföretag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här är inte farligt men man ska inte behöva leva med det i sin bostad, säger Pontus Sterner, miljöinspektör på Malmö stad.

Annons

Problemen rör en fastighet med omkring 250 hushåll som helhet. Miljöförvaltningen överväger nu att försöka tvinga ägaren till att genomföra en skadedjursinventering i delar av huset. Detta genom ett föreläggande kopplat till ett hot om ekonomiska sanktioner och en tidsfrist.

– Det är viktigt att göra en inventering i fastigheten för att se hur spritt det är och sedan kunna göra någonting åt det, säger Pontus Sterner.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

En inventering ska sedan följas upp av åtgärder. Detta kan i sin tur följas upp med nya beslut och förelägganden från miljöförvaltningen.

Annons

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om flera fall i Malmö där hyreshus invaderats av faraomyror. De har varit svåra att bli av med, har blivit kvar i åratal eftersom saneringarna tagit tid. De har även spritt sig mellan hyresgästernas lägenheter.

Fakta: Faraomyror
En typ av myrfälla som en hyresvärd har satt upp.

Myrorna trivs bäst när det är mellan 27 och 30 grader varmt. I Sverige hade de inte klarat av att överleva någon längre tid utan uppvärmda hus att söka sig till.

Det är ett av flera skadedjur som kan följa med hem i resväskan efter semesterresan. Faraomyran har sitt ursprung i tropiska länder men kom till Sverige första gången så tidigt som 1908.

Myrornas liv är kort, från några få veckor och upp till tre månader. Drottningen blir äldst och kan hinna med att lägga 500 ägg under sitt liv. Insekterna är allätare men föredrar livsmedel med socker och protein. Den tycker om vätska och kan även söka sig till sår och bandage.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.