Annons

Nytt viteshot mot Sevedsvärd

Malmö Miljöförvaltningen i Malmö granskar tre av hyresvärden Lars Anderssons hus på Seved. Fastighetsägaren medger att han ligger efter men menar att hot från kriminella försvårar arbetet.
Miljöförvaltningens ärenden rör tre portar i samma kvarter.

I måndags skickades en skrivelse från miljöförvaltningen i Malmö till Mark- och miljödomstolen i Växjö. Kommunen vill få grönt ljus för att bötfälla fastighetsägaren Lars Andersson. Det rör fukt i bostäder på Seved och är andra gången på en vecka som kommunen väljer att gå den här vägen.

Ett stenkast från det huset ligger en tredje port som också har hamnat under lupp, Sofiagatan 15.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Vi åker ut nästa vecka och kollar. Har han inte gjort något då kommer vi ansöka om utdömande om vite. Sen gör vi det var fjärde vecka, säger Elna Ahlner, miljöinspektör på Malmö stad.

Synpunkterna rör brister i ventilationen och drag från köksfönster. För just det huset handlar det om ett viteshot på 20 000 kronor som kan utdömas en gång i månaden, om miljöförvaltningen går vidare och om domstolen går på samma linje.

– Jag har tittat fel på tiden i papprena och missat att överklaga. Allt ska åtgärdas. Men jag har svårt att få dit folk, säger Lars Andersson om det senaste domstolsärendet.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Han medger att han ligger efter men berättar att hantverkare har hotats till livet av kriminella i området och att ryktet sedan har spridit sig i branschen. Att konstant skadegörelse i kombination med hot sätter käppar i hjulet för hans planer med husen.

Han berättar hur han häromdagen kunde följa i realtid via övervakningskamera när en grupp personer stod och slog sönder en övervakningskamera i ett av husen. Lösningen på problemen ser han i permanent polisnärvaro under flera månader.

– Det är bättre på Seved men långt ifrån bra. Det största problemet är att de slår sönder saker.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Vilka gör det?

Annons

– De som springer där. Jag kan inte vara mer specifik. Men jag vill säga att nittionio procent av hyresgästerna är ordentliga och vill ha lugn och ro.

Kommunens inspektörer menar att Lars Andersson är svår att nå och hyresgäster i området säger samma sak till Hem & hyra. Det har han svårt att förstå men medger att han inte kan svara på alla telefonsamtal och att han föredrar sms eller mejl.

Kim och Alex bor i en av Lars Anderssons hus. Den relativt låga hyran bidrog till att de flyttade till Seved, sedan fattade de tycke för kvarteren och stannade.

Vi i trivs jättebra i området och tycker om grannarna här, säger Kim.

De vill gärna bo kvar men har lågt förtroende för hyresvärden.

Det har varit flera värdar här och det har blivit en försämring med tiden. Man blir luttrad. De säger att de “ska göra allt så bra och lyfta området”. Sedan försvinner de, säger Kim.

De menar att underhållet av lägenheterna och de allmänna utrymmena är bristfälligt. Trasiga saker lagas inte och de känner inte att ägaren tar något ansvar. Kim och Alex tror inte heller att alla boende i deras hus har samma personliga resurser och förmåga att kunna ställa krav.

Folk känner sig frustrerade men det kan vara svårt att veta hur man ska formulera sina krav och hur mycket man kan begära, säger Alex.

Annons

Vad ser ni för möjligheter att agera?

Jag antar att vi skulle kunna driva detta genom Hyresgästföreningen men processen känns långsam och svår att överblicka, säger Kim.

Jag tror inte det finns någon hundraprocentig lösning för våra problem, säger Alex.

Seved är ett av de områden i Malmö där det kommunala bostadsbolaget MKB avser att köpa upp hyreshus. Bolaget har gått ut med att 400 miljoner som kommer från försäljningar av hyresrätter på Rosengård kommer att öronmärkas för inköp av mark och fastigheter.

 

Fotnot: Kim och Alex är fingerade namn.

Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.