Annons

Löfte om trygghet för 100 miljoner när MKB investerar rekordvinsten

Malmö MKB gjorde en reavinst på 590 miljoner vid försäljningen av lägenheter inom ramarna för Culture Casbah-projektet. Bostadsbolaget tänker lägga pengarna på trygghet, nyförvärv och Rosengårds planerade tågstation.
Foto: Andreas Brunner

2016 blev ett rekordår för det kommunala bostadsbolaget i Malmö. Totalt landade vinsten på nära en miljard kronor. En bidragande orsak till vinsten var försäljningen av 1660 lägenheter på Törnrosen, vilket gav en reavinst på 590 miljoner. Hem & Hyra har tidigare berättat att hyreshöjningarna för samma period landade på 0,88 procent.

På onsdagsmorgonen berättade MKB:s ledning var vinstpengarna från Rosengårdsprojektet kommer ta vägen.

Avrundat till 600 miljoner är MKB:s avsikt att lägga 400 miljoner av reavinsten på nyförvärv i olika former, 100 miljoner på satsningen med en ny tågstation längs kontinentalbanan i höjd med Rosengård samt 100 miljoner på trygghet, eller vad som kallas bosociala investeringar.

De planerade nyförvärven rör både köp av mark för framtida byggen och om hyresfastigheter. Det enda område som rent konkret nämndes under MKB:s presskonferens var Seved.

– Pratar vi bostadsfastigheter så skulle vi till exempel kunna vara intresserade av ett område som Seved. Där tror vi det finns en stor utvecklingspotential, säger Terje Johansson, MKB:s vd.

Trygghetssatsningen är stor och beskrivs som “unik och en ”en signal till marknaden”. MKB hoppas att fler fastighetsägare eller aktörer ska följa med, att satsningen på så vis ska bli ännu större. Hyresgästföreningen finns med i tankarna även om de ännu inte har tillfrågats.

– Vi är den största fastighetsägaren i södra Sverige och en av de största i Sverige, definitivt i Malmö. Därmed har vi också enskilt störst ansvar men även enskilt störst intresse. Samtidigt kan inte MKB ta hela ansvaret. Vi kan inte gå i mål med frågan själva, säger Terje Johansson.

Detaljerna är inte färdiga men bland exemplen nämns både förändringar av utemiljö, trygghetsvärdar, läxhjälp och någon form av omfattande jobbgaranti.

– En grundförutsättning och en jätteviktig välfärdsfråga, vilket våra områden mår bra av, är att fler har en sysselsättning, säger Terje Johansson

– Den här insatsen är också en utmaning till andra fastighetsägare. Vi ser gärna att de medverkar i de här projekten, säger Lars-Erik Lövdén, ordförande i MKB.

Artikeln uppdateras.

Fakta: Så stort vinst har MKB gjort
ÅR VINST (resultat efter finansnetto)
2016 931 miljoner kronor (nya redovisningsregler)
2015 400 miljoner kronor (nya redovisningsregler)
2014 278 miljoner kr (nya redovisningsregler)
2013 272 miljoner kr (nya redovisningsregler)
2013 200 miljoner kr
2012 197 miljoner kr
2011 25 miljoner kr
2010 34 miljoner kr
2009 158 miljoner kr
2008 30 miljoner kr
2007 90 miljoner kr
2006 129 miljoner kr

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.