Ohyrebomb i studenthem – skyldig hyresgäst får bo kvar
KTH-studenten sökte och fick sitt kontrakt i Kista våren 2016. Lägenheten var en av flera som ursprungligen skulle hyras ut till äldre eller personer med behov av särskilt stöd, men som i brist på behov i stället hyrs ut till studenter.
Det gick mindre än ett år innan studenten blev uppsagd. Inga studieresultat kunde uppvisas. Men ett slags intyg visades upp och Micasa drog tillbaka sin uppsägning genom att bevilja en ”fritermin” för 2016. Och därefter tycks studierna har fungerat 2017. Men, återigen inte under varken vår- eller höstterminen 2018.
På tisdag nästa vecka skulle uppsägningen avgöras i hyresnämnden men det var inte bara studieresultat som låg till grund för att kontraktet ska sluta gälla. Vid en kontroll av samtliga lägenheter i fastigheten upptäcktes stora mängder kackerlackor – och löss, i studentens lägenhet. Så mycket att det spridit sig både till grannar och in i våtutrymmen. Det, skriver Micasa i sin ansökan till hyresnämnden, är anmärkningsvärt.
– Det tyder på att de funnits i lägenheten under mycket lång tid och därför spridits till utrymmen där vägglöss vanligen inte påträffas. Lägenheten har fortfarande, efter nio månader, aktivitetsnivå 3, som är den högsta noteringen som används för att gradera förekomst av kackerlackor.
Och eftersom hyresgäster är skyldiga att anmäla skadedjur tycktes kontraktet hänga löst för studenten. Micasa skriver att det är helt osannolikt att han inte känt till förekomsten med tanke på mängden ohyra som funnits i minst ett halvår.
Men, även denna gång, drar nu värden tillbaks sin uppsägning.
Kicki Kullberg berättar att hela fastigheten gås igenom av skadedjursbekämpningsföretaget Nomor och att studenten får bo kvar för att han varit ”väldigt samarbetsvillig”.