Annons

Öppen knarkförsäljning upprör hyresgäster

Malmö Den öppna drogförsäljningen stör boende på Bellevuegården i Malmö. Hyresgäster menar att hyresvärden inte gör tillräckligt för att skapa trygghet i deras del av området.
Foto: Kristina Wahlgren

Det regnat hela morgonen så den här förmiddagen är det folktomt mellan hyreshusen på den här sidan Lorensborgsgatan, som skär rakt genom Malmöområdet Bellevuegården. På den östra sidan ligger kommunala MKB:s hus, på den västra sidan Stena fastigheters 923 lägenheter. Som Hem & Hyra har berättat i flera artiklar har MKB genom en rad åtgärder försöka skapa trygghet på sin sida. Det handlar om kameraövervakning, systematiska polisanmälningar, utökad städning, trygghetsvandringar, störande ljud som håller knarklangarna borta från trapphusen och en social satsning där man anställer hyresgäster i området. Samtidigt känner sig hyresgästerna hos Stena fastigheter bortglömda.

– Det är som att MKB hela tiden ligger ett steg före oss. Här händer ingenting. Knarkförsäljningen har aldrig skett så öppet som nu, säger Lill-Britt Olin, som flyttade in i området när det var nybyggt för 42 år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anders Persson instämmer.

– Det var kanske problem förr också men det har aldrig varit så här öppet som det är nu. Förr sköttes det i det dolda, säger han.

Varje måndag och onsdag förmiddag träffas ett gäng hyresgäster i gymmet som är inhyst i källaren i ett av de gulteglade höghusen. Medan de boende tränar passar de på att prata om hyresvärden, som de är missnöjda med.

Läs ocksåEfter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

– Mellan andetagen klagar vi. Vi måste få ventilera vår frustration, säger Lill-Britt Olin.

Även Karin Shönström och Barbro Andrén är med på träningen idag och de håller med. Otryggheten har spridit sig i området och sedan fem-sex år tillbaka sker knarkförsäljningen helt öppet, antingen i anslutning till någon trappuppgång eller i närheten av Bellevuegårdens centrum, en låg brunteglad sjuttiotalsbyggnad som också ligger på den här sidan Lorensborgsgatan. Ingen av de fyra hyresgästerna vill längre röra sig i området när det är mörkt ute. Vad som skulle hjälpa vet de inte riktigt men de är säkra på en sak – Stena fastigheter gör inte tillräckligt.

Annons

– Jag har bara bott här i åtta år så jag vet inte hur det var här tidigare men jag vet att det är ett otryggt område. Jag har en stor hund men jag drar mig ändå för att gå ut och man undviker vissa delar av området, säger Karin Shönström.

Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

Men det handlar inte bara om den otrygga utemiljön, de fyra känner sig övergivna av hyresvärden även när det gäller annat. Förra helgen lade värmen av på femte och sjätte våningen i ett av höghusen och det dröjde till efter helgen innan hyresvärden löste problemet. De klagar på att det är kallt i lägenheterna, hissar går sönder och de boende får stå ut med ständiga renoveringar i grannlägenheterna. Så fort en lägenhet bli vakant totalrenoverar Stena fastigheter enligt sitt så kallade pluskoncept. Kök och badrum rivs ut och byggs om till en högre standard och när standarden höjs går även hyran upp. Flera privata hyresvärdar i Malmö renoverar efter samma metod, det vill säga när lägenheter bli lediga. Samtidigt får grannar leva med störande borrljud och vatten som stängs av ibland flera gånger i veckan. Informationen från hyresvärden är näst intill obefintlig, menar hyresgästerna.

– De borrade rakt ner i mitt badrumstak. I sex veckor fick jag leva med ett hål. Inte förrän jag själv sade till satte de en plastpåse för så att ingen kunde se ner till mig, säger Karin Shönström.

– Jag tycker hyresvärden är nonchalant. De lyssnar inte på oss, säger Lill-Britt Olin.

Hur skulle ni vilja att det fungerade?

– Som det var förr. Det var ordning och reda. Det var tryggt och det fanns vaktmästare som rörde sig området alltid. Man kunde ha en dialog med hyresvärden, vilket inte går idag. Jag tycker det är synd att ett område får förfalla så här. Vi kanske inte kan påverka hela samhällsutvecklingen men vi kanske kan göra något åt situationen i vårt område, säger Lill-Britt Olin.

I Hyresgästföreningens lokal ligger gymmet där hyresgästerna på Bellevuegården träffas ett par gånger i veckan.

Jonas Santonsson, fastighetschef på Stena fastigheter, menar att man visst tar hyresgästernas upplevelse på allvar.

Annons

– Vi tar alla hyresgäster på allvar men vi kan inte göra alla tillfreds hela tiden. Vi har vid de senaste tre årens bomöten, där alla hyresgäster bjuds in, fått dessa frågor om tryggheten och vi har berättat vilka åtgärder som vi gör samt vilka vi har i planeringen för kommande år, säger han.

Han håller heller inte med om att Bellevuegården är otryggt och menar att Stena fastigheters sida av Bellevuegården, varit förskonad från många av de problem som funnits på MKB:s sida, på andra sidan Lorensbergsgatan. Under 2019 kommer man att installera kameror i både garage och passersystem.

– Vi har ett tätt samarbete med polisen och deras bild är också att vårt Bellevuegården är ett lugnt område. Vi arbetar med trygghetsvandringar, bjuder in våra hyresgäster till kvällsvandringar på området och har samarbete med väktare som ronderar våra fastigheter varje dygn. Vi håller på att byta ut samtliga entréer för att stärka skalskyddet för fastigheterna, säger Jonas Santonsson.

Han har förståelse för att hyresgästerna känner sig störda av de många lägenhetsrenoveringarna i fastigheterna.

– Det som stör hyresgäster mest, och det har jag all respekt för, är när vi måste bila i bjälklaget för att byta golvbrunn i badrummen. All vattenavstängning som sker i samband med renoveringar informerar vi om i både trapphus och hiss. Däremot har vi haft akuta vattenavstängningar på grund av från läckage som vi inte hunnit att informera om. Men då är det akuta situationer. Det har tyvärr drabbat en del hyresgäster, säger han.

Fakta: Riskområde enligt polisen

Bellevuegården tillhör inte ett av landets ”särskilt utsatta” områden. Däremot tillhör de ett av riskområdena, enligt polisen, tillsammans med grannområdena Holma och Kroksbäck. Den del som förvaltas av Stena kommer att förtätas med 120 nya lägenheter samtidigt som gårdarna ska renoveras.

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Hyreshusets uteplats brann under upploppet – ett år senare är Omeds dotter fortfarande rädd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.