Annons

Ny social satsning – MKB anställer hyresgäster

Malmö Långtidsarbetslösa kvinnor på Bellevuegården i Malmö ska få en chans att ta sig in på arbetsmarknaden. “Projektet handlar om att öka tryggheten och jämställdheten”, säger Anna Lilja, fastighetschef på MKB.
Foto: Anders Paulsson
Bellevuegården.

Fem långtidsarbetslösa kvinnor ska under ett års tid arbeta heltid med fastighets- och gårdsskötsel i området där de själva bor. Det handlar om MKB:s egna hyresgäster som har fått projektanställningar.

–  Det finns en stor möjlighet för enskilda kvinnor att ta med detta i sitt cv när de söker jobb. Vi hoppas att de ska kunna vara förebilder för andra och få ökad självkänsla. En samhällsvinst, säger Anna Lilja, fastighetschef på MKB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid sidan av detta hoppas MKB att satsningen ska öka tryggheten i stort på Bellevuegården. Att hyresgästerna ska bli bättre på att ta hand om till exempel sin tvättstuga när det är deras grannar som ansvarar för skötseln. I förlängningen även en förhoppning om minskade utgifter.

Annons

Det startade med annonsering i trapphusen och gick vidare i en rekryteringsprocess i samarbete med arbetsförmedlingen, som står för en del av lönerna. Efter intervjuer valdes fem hyresgäster ut.

–  De är ganska olika. Det är en stor skillnad i åldrar, någon är tjugo plus och någon är mycket äldre. Någon har universitetsutbildning och någon har grundskoleutbildning, säger Anna Lilja.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Satsningen beskrivs som ett pilotprojekt och tanken är att kvinnorna i framtiden ska kunna gå vidare på arbetsmarknaden och fortsätta att arbeta inom samma yrkesområde. Om MKB är nöjda finns en plan på att sprida modellen till andra områden i Malmö och då i samarbete med privata fastighetsägare. Redan nu jobbar till exempel Victoria park och Trianon med liknande metoder men MKB menar att deras inspiration kommer från Botkyrka och kommunala Botkyrkabyggen.

Annons

Pengarna som finansierar arbetet på Bellevuegården kommer från den tidigare försäljningen av hyresrätter på Rosengård, det så kallade Culture Casbahprojeketet som fått motta en del kritik. MKB har lovat att vinsten ska gå till bland annat satsningar på trygghet.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.