HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Obehagligt ljud fick bort knarklangarna i trapphuset

Malmö En av portarna i MKB:s hus på Bellevuegården blev centrum för stökiga besökare och knarklangare. Nu har läget blivit lugnare efter systematiska polisanmälningar, ökad städning och störande ljud.
Foto: Anders Paulsson
Bellevuegården.

Stensjögatan i Malmö. En specifik trappuppgång. Lägligt placerad vid en av ingångarna till området, strax intill en stor genomfartsgata och nära flera av orosmakarnas egna bostäder. Kombinationen gick ut över övriga hyresgästers liv.

I veckan dömdes en 25-årig man till böter på 1500 kronor för olaga intrång efter att ha vistats i den problemfyllda trappuppgången. Under året har flera andra unga män dömts för samma sak. Det krävs en tagg från hyresvärden för att komma in i porten och någon sådan har de dömda inte haft.

Läs ocksåVärden döms: Pojke föll sex meter när balkonggolvet brast

Gängen i området gjorde porten till sin bas vilket förde med sig skadegörelse och narkotikahandel. Fastighetsägaren MKB agerade tillsammans med polisen genom en ny metod under början av året. De som inte bodde i porten avvisades och varnades. Om de dök upp igen rapporterades de för olaga intrång.

Nu är situationen betydligt lugnare berättar en av hyresgästerna i området.

Det är mycket bättre nu. Vi får vänta tills vintern kommer för att se om det fortsätter då. När det blir kallt ute kanske de kommer tillbaka. Jag ser samma ansikten i dag men nu är de ute vid fotbollsplanen och påverkar inte oss andra, säger hyresgästen.

Läs ocksåFarhiyo jobbar med hjärtat i Vivalla - skapar trygghet genom att störa

Polisen och hyresvärden MKB delar uppfattningen, att det ser ut som att den negativa trenden är bruten. Mia Kjell, förvaltare på bostadsbolaget, pekar på en rad åtgärder vid sidan av polisanmälningarna som ledde fram till förändringen.

–  Vi har gjort mycket och upplever att det har blivit lugnare de sista månaderna. Vi är försiktigt positiva. Men det kommer en kallare period och vi hoppas detta håller i sig då, säger hon.

Det handlar bland annat om ökad fokus på städning i trapphuset och om snabba reparationer efter vandalisering. Om trygghetsvandringar, bevakning och om störande ljud i porten. En kontroversiell metod med en så kallad mosquito, en apparat som skickar ut högfrekventa ljud som är obehagliga att höra för yngre människor.

Läs ocksåKameraövervakade hyresgäst - Uppsalahem måste betala straffavgift

– Den gör så att man inte alls kan stå på den platsen. Jag själv tycker det är en bra lösning, säger en av bostadsbolagets hyresgäster.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att  MKB satt in kameraövervakning i garagen under hyreshusområdet för att få stopp på skadegörelsen.

Mönstret med störningarna i trapphusen är inte unikt för Bellevuegården utan finns över hela staden. Enligt polisen Johannes Dontsios har metoden med polisanmälningar skickat ett tydligt budskap. Han är områdespolis och arbetade tidigare på Bellevuegården men har numera Lindängen i södra Malmö som ansvarsområde.

–  Det är bra att bryta mönster så det inte blir öppen droghandel som alla känner till, som ungdomar ser och som blir accepterad. Det är viktigt för de boende att man kommer till rätta med otryggheten, säger han.

Läs också Oro i Skandalhusen i Åmål efter bombdåd i Göteborg Allt fler hyresgäster kameraövervakas i Västerås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.