Organisationer har ansvar för kommentarer på Facebook
När något uppseendeväckande läggs ut på sociala medier delas det med blixtens hastighet. Organisationer och företag som har sidor på exempelvis Facebook har trots det ett ansvar för att det som skrivs i kommentarsfältet inte är kränkande, så länge det finns en möjlighet för organisationen att styra över det som skrivs. På exempelvis Facebook, Youtube och Instagram finns möjlighet att ta bort användares publiceringar och stänga av kommentarsfunktionen om debatten går överstyr. Därför har organisationen ett ansvar för att inte kränkande personuppgifter publiceras. Det ska hållas en regelbunden uppsikt och kränkande uppgifter ska snabbt tas bort.
Från Hem & Hyras facebooksida har ett fåtal användare stängts av efter upprepade personangrepp. Två medarbetare har regelbunden koll på de inlägg som publiceras.
– Vi är strikta och tar bort kommentarer som är i närheten av att vara kränkande. Det måste såklart balanseras mot yttrandefriheten, säger Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra.
Även Hyresgästföreningens riksförbund har blockerat ett fåtal användare.
– Generellt sett uppför sig folk men vi har kontinuerlig uppsikt på kommentarsfälten, säger Anna Grevlind, ansvarig för digitala kanaler på Hyresgästföreningens riksförbund.
På Twitter gäller inte ansvaret för vad andra användare skriver i trådar som organisationen startat, eftersom det inte gå att påverka publiceringen av andras inlägg på Twitter.
Läs hela Datainspektionens vägledning här