HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden

Nyheter AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant får Guldspaden. De prisas för sin granskning av kaoset runt svensk folkbokföring och handeln med svarta adresser. Avslöjanden i Hem & Hyra som har lett till åtgärder på högsta politiska nivå.
AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant tar emot Guldspaden 2020 i klassen Magasin.
Foto: Skärmdump
AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant belönas med Guldspaden 2020 i klassen Magasin. Bilden är från prisutdelningen i Borås i helgen.

Guldspaden 2020 i klassen Magasin går till AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant för deras reportage Jakten på en adress.

Juryns motivering lyder: ”För att med kreativa metoder och goda språkkunskaper ha belyst ett omfattande systemfel som bidrar till att utsatta människor hamnar i ett parallellt skuggsamhälle.”

Läs ocksåGyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledningHem & Hyras redaktionschef Johan Sjöholm och editionschef Anna Tiberg tilldelas arbetsledarpriset Gyllene dynamon, för redaktionens framgångsrika satsning på granskande journalistik.

Priset delades ut på Guldspadegalan i Borås i lördags. Galan var avslutningen på Grävseminariet, som anordnas av Föreningen Grävande Journalister. Det är också föreningen som ligger bakom priset.

Anna Rytterbrant, Conny Pettersson, Aron Andersson och AnnaKarin Löwendahl var alla nominerade till Guldspaden. Här står de med varsitt nomineringsdiplom.
Anna Rytterbrant, Conny Pettersson, Aron Andersson och AnnaKarin Löwendahl var alla nominerade till Guldspaden.

I klassen Magasin stod Hem & Hyra för två av tre nomineringar. Det andra reportaget med guldchans var Conny Petterssons och Aron Anderssons Sverige töms, om hur samhällsservicen dräneras i Sveriges avfolkningsorter.

Annons

Dessutom var frilansreportrarna Carolina Jemsby och Nils Resare nominerade för sitt reportage i Sveriges Natur om hur biståndspengar till klimatdrabbade i Kenya inte når fram.

Läs ocksåHem & Hyra kan vinna guldspade igen – här är nominerade grävet

Men priset gick alltså till Jakten på en adress. Det är en granskning som bland annat ledde till att finansministern kallades till skatteutskottet för utfrågning.

Efter det har Hem & Hyra i en rad artiklar kunnat skildra hur kampen mot felaktig folkbokföring leder till att hemlösa människor straffas, samtidigt som miljonärer frias. Senast förra veckan hölls en interpellation i Sveriges riksdag med anledning av detta.

Annons

2021 var andra året i rad som Hem & Hyra var nominerad till en Guldspade. Förra året gällde nomineringen avslöjandet om hur Malmö stad betalade ockerpriser för att hyra bostäder till hemlösa, medan mellanhandsföretag tjänade grova pengar på situationen.

Läs ocksåHem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt områdeAnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021

Hem & Hyra har även nominerats till Guldspaden 2016 för att ha avslöjat hur internationella bedragare lurar hyresgäster.

Läs också Hem & Hyra – nu större än någonsin tidigare Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.