Annons

Hem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt område

Göteborg "För idogt, modigt och kreativt nyhetsarbete". Så löd motiveringen när Hem & Hyras lokalredaktörer AnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tog emot publicistklubbens utmärkelse Johannapengen igår.
AnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021
Foto: Kajsa Wedberg
Hem & Hyras lokalredaktörer i Göteborg får publicistklubbens utmärkelse Johannapengen 2021.

Sedan 1983 har Publicistklubbens Västra krets delat ut Johannapengen. En utmärkelse som ska gå till framstående västsvenska publicister.

Det 38:e priset i ordningen går till Hem & Hyras lokalredaktörer i Göteborg, Gustaf Görfelt och AnnaKarin Löwendahl. Utmärkelsen, som förutom äran består av 10 000 kronor, delades ut på Göteborgs Litteraturhus igår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ni får den här utmärkelsen för ert oförtröttliga arbete, ert grävande och skarpa granskning av bostadsfrågan, sade Lena Kvist, ordförande i Publicistklubbens Västra krets.

Juryns motivering lyder: ”Johanna-pengen 2021 tilldelas Hem & Hyras lokalredaktörer för ett idogt, modigt och kreativt nyhetsarbetet inom ett underbevakat men väsentligt område”.

Annons

– Det är jättekul och hedrande. Vi jobbar hårt och har fördjupat vår bevakning av bostadsfrågan. Hem & Hyra är idag en helt annan arbetsplats än den jag började på för sju år sedan, vi jobbar på nya sätt, säger Gustaf Görfelt.

Läs ocksåGyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledningHem & Hyras redaktionschef Johan Sjöholm och editionschef Anna Tiberg tilldelas arbetsledarpriset Gyllene dynamon, för redaktionens framgångsrika satsning på granskande journalistik.

– Det känns som ett kvitto på bra teamwork. Göteborgsredaktionen har två heltidstjänster, så när en gräver måste en ratta skutan. Det här är ett tecken på att vi lyckas med båda delarna. Bostadsjournalistik är så oerhört tacksamt, det finns hur mycket som helst att granska. Men det är fortfarande ganska underbevakat. Kan vi lyfta det på agendan så är det bra, säger AnnaKarin Löwendahl.

– För mig är det ett privilegium att jobba på en tidning med resurser och specialkunskap och en arbetsledning som tar vara på det. Samtidigt som vi lokalredaktörer har en stor frihet att lägga upp vårt jobb själva, säger Gustaf Görfelt.

Annons

Tidigare i år belönades AnnaKarin Löwendahl, tillsammans med Hem & Hyra-kollegan Anna Rytterbrant, med Guldspaden 2020 i klassen Magasin. De fick priset för reportaget ”Jakten på en adress – här är människorna som betalar”, en granskning av handeln med folkbokföringsadresser i Sverige.

Läs ocksåEmma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.

Johannapengen instiftades till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan Johanna i Brunnsparken. Till de många tidigare pristagarna hör grundarna till fotbollsmagasinet Offside Mattias Göransson och Tobias Regnell, den före detta GP-redaktören Snezana Bozinovska, Anna-Lena Ringarp, tidigare redaktör för P1-programmet Språket och radiosportens Christian Olsson.

Läs också Hem & Hyra – nu större än någonsin tidigare Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.