Annons

Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade!

Nyheter Vilken skräll! Under nomineringarna till Guldspadegalan 2021 stod det klart att två av Hem & Hyras granskningar är med och tävlar om priset. "Ett så fint kvitto", säger chefredaktör Susanna Skarrie.

Fjolåret var ett riktigt dunderår för Hem & Hyras kvalitetsjournalistik. På Tidskriftsgalan i november kammade tidningen hem pris i både kategorin ”Årets tidskrift fackpress” samt ”Årets granskning”. Tidigare under året hade Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren och Anders Paulsson nominerats till ett av Sveriges finaste journalistpris, Guldspaden, för sin granskning ”Bostad till varje pris”.

Den gången gick Hem & Hyra bet på guldspaden – men i år finns chans till rejäl revansch. Under måndagens nomineringssändning för Guldspaden 2021 stod det klart att två av tre granskningar i kategorin magasin kommer från Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett av de nominerade bidragen är ”Sverige töms”, om hur småorter runtom i landet dräneras på invånare och samhällsservice. Reportrarna Aron Andersson och Conny Pettersson har genom att kombinera avancerad geodata med traditionell journalistik kartlagt vad som händer i samhällen som krymper medan svenskarna som stort blir allt fler.

– Det känns otroligt hedrande. Och så himla roligt att vi lyckas uppmärksammat en fråga som knappt något brytt sig om, säger Conny Pettersson.

Conny Pettersson och Aron Andersson har chans till en guldspade med sin granskning ”Sverige töms”.

Den andra nominerade granskningen är ”Jakten på en adress”, som beskriver handeln med svarta adresser och folkbokföringskaoset som pågår varje dag utan att de flesta av oss har en aning. Reportrar är Anna Rytterbrant och AnnaKarin Löwendahl.

Annons

– Jag är helt ärligt glad till tårar och väldigt stolt över att Hem & Hyra fick två nomineringar och dessutom nomineringar två år i rad. Jag tycker att vårt jobbb sticker ut och är annorlunda mot traditionella gräv vilket gör det extra roligt, säger Anna Rytterbrant.

– Helt fantastiskt. Men det här är egentligen minst lika mycket en eloge till de modiga människor som gav oss sina stories och sitt förtroende. Det är viktigt för många att de orkat ge röst åt detta som pågår mitt framför näsan på oss andra utan att vi ser, säger AnnaKarin Löwendahl.

I researcharbetet har duon även fått avgörande hjälp av arabiskspråkiga kollegan Sana Al Jazairi.

Läs ocksåHem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt områdeAnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021
AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant har chans till en guldspade för sin granskning ”Jakten på en adress”.

Mest stolt av alla är kanske ändå chefredaktör Susanna Skarrie. Att bli dubbelt nominerad till ett av Sveriges finaste journalistiska pris är ett fint kvitto till hela redaktionen att satsningen tidningen gjort även får resultat.

Annons

– Vårt bevakningsområde är så spännande och vår redaktion över hela landet så grymt engagerad i att gräva i bostads-Sverige.

Extra roligt är att två så totalt olika granskningar nomineras, menar hon.

Läs ocksåHem & Hyra – nu större än någonsin tidigareHem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.

– Den ena granskningen är ett mer traditionellt gräv, om kaoset som råder i folkbokföringen, med 200 000 felaktiga adresser. Det andra bygger på avancerad geodata, som reportrarna lyckats samla in och sammanställa på ett mycket skickligt sätt.

Läs också Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden Hem & Hyras galna succéår: Två tunga priser och 85 procent fler läsare Dundersuccén: Hem & Hyra vinner pris för både årets tidskrift och årets granskning!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.