Annons

Oroliga hyresgäster mötte Hyresgästföreningen

Stockholm ​Hyresgästföreningens vill införa systematiserad hyressättning i Stockholmsregionen. Detta har skapat oro för skyhöga hyreshöjningar bland många hyresgäster i Stockholms innerstad.– Stötta Hyresgästföreningen istället och stoppa införande av marknadshyror, uppmanade P-O Brogren, presstalesman vid Hyresgästföreningen.

Spänd förväntan och oro präglade Södra Latins aula på Södermalm under onsdagskvällen. Ett trettiotal personer hade känt sig kallade att delta i Hyresgästföreningens möte om framtidens hyra. På plats på scenen fanns även Terje Gunnarson, ordförande och Maria Palme enhetschef för förhandlingsenheten vid region Stockholm. Publiken bänkade sig runtom podiet.

P-O Brogren inledde mötet med att tala om marknadshyror.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Den som är för marknadshyror kommer uppleva denna kväll som bortkastad. För en hyresgäst kan förslaget om marknadshyra betyda att någon bjuder över ens hyra och får ta över bostaden.

– Systematiserad hyressättning däremot handlar om att varje lägenhet hyressätts efter olika kriterier. Läget ska inte vara allenarådande. Det kan vara i vilket skick lägenheten eller hyreshuset är i. Ingen ska tvingas flytta från sin lägenhet på grund av systematiserad hyressättning, sade P-O Brogren. Maria Palme berättade att Hyresgästföreningen frågat 12 000 hyresgäster om vad de värderar som viktigt i sitt boende. Trygghet är det vanligaste svaret. Hon höll med publiken om att trygghet kan betyda olika för olika människor.

– För mig är trygghet att ha råd med hyran, sa en kvinna.

Läs ocksåBilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick"Bildkollage med Agnetha Andersson och Mikael Eriksson. Trollhättebor med olika uppfattningar om den nya bilfria stadsdelen Vårvik.

– Varje lägenhet ska bedömas var för sig. Vi har just påbörjat arbetet för rättvisare hyror, det behöver inte alls bli dyrare att bo på Söder. Man måste veta vad det är man betalar för, sade Maria Palme.

Annons

Kritik framfördes av flera hyresgäster. Några ansåg att Hyresgästföreningen svikit sina medlemmar genom att lägga sig platt för fastighetsägare.

En annan deltagare ansåg att Terje Gunnarson är svår att få tag på.

Läs ocksåDebatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslorRepresentanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).

– Jag är alltid tillgänglig, min mobil står på nästan dygnet runt, försäkrade Terje Gunnarson.

En man tyckte dock att Hyresgästföreningen gör rätt i att satsa på systematiserad hyressättning för att modernisera systemet och ge rättvisare hyror. Däremot borde hyresgäster kunna få möjlighet att diskutera modellen på Internet.

Många efterfrågade bättre detaljerad statistik över medlemmarnas hyreslägenheten för att göra en bättre bedömning av hur det ser ut i verklighetens boende innan beslut tas om hyressättning. En kritik som representanterna från Hyresgästföreningen verkade ta till sig.

Annons

Oron som påverkade stämningen i början av mötet mattades av allt eftersom Terje Gunnarsson, Maria Palme och P-O Brogren gav uttryck för hur Hyresgästföreningen ska kämpa på medlemmarnas sida.

En av frågorna som kom upp: Hur ska vi lita på att Hyresgästföreningen inte ger efter för marknadshyror?

– Ni behöver oss och vi behöver er för att mota marknadshyror i grind. Vi kommer slåss för er, stenhårt, sade P-O Brogren.
Mötet om framtidens hyra i Södra Latin var ett av fyra som hölls i Stockholms innerstad under den gångna veckan.​

Läs också Het debatt om ombildningar ”Fyra nivåer vid ombyggnad i Förvaltaren” "Inte ett seriöst genomtänkt förslag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.