Annons

Otryggheten störst i flerbostadshus

Nyheter ​Varannan kvinnlig pensionär i flerbostadshus känner sig otrygg om hon är ute en sen kväll. Bland yngre män i småhus är nästan ingen rädd att gå ut, enligt en undersökning bland 15 000 svenskar.
Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som för andra året i rad har undersökt hur många invånare som har utsatts för brott, hur trygga de känner sig och vilket förtroende svenskarna har för polis och domstolar.
Jämfört med de flesta andra nationaliteter känner sig svenskar i allmänhet ovanligt trygga. Men vissa grupper är betydligt mer otrygga än andra. Det gäller till exempel unga kvinnor, pensionärer, ensamma föräldrar, lågutbildade och personer med utländsk bakgrund.
Det gäller även de som bor i flerbostadshus, som känner sig betydligt mer otrygga än de som bor i småhus.
– Det kan både vara en effekt av vilka grupper som bor där och en effekt av hur områdena ser ut, säger Anita Töyrä, utredare på Brå.
Småhusägare är däremot mer oroliga än andra för inbrott i bostaden.
Utifrån materialet håller Brå på att göra en fördjupningsstudie för att se vilka faktorer som kan spela roll för otryggheten i olika bostadsområden.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Flest lediga lägenheter i Ydre

Fakta om undersökningen:

Den nationella trygghetsundersökningen, NTU, genomfördes för andra året i rad.20 000 invånare har tillfrågats.76 % har svarat.Frågorna handlar om utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet.

Läs också Guide till hemförsäkringar ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.