Annons

Peter rökte inomhus i 20 år – krävs på nära en halv miljon kronor av värden

Malmö Tvårummaren var så rökskadad att värden tvingades till omfattande sanering. Nu vill hyresvärden MKB att den tidigare hyresgästen Peter Dahlberg står för hela kostnaden. "Som att få en bollträ i nacken", säger han om summan.
Peter Dahlberg
Foto: Kristina Wahlgren
Peter Dahlberg, tidigare hyresgäst hos MKB. Han krävs på 415 000 kronor av värden.

Peter Dahlberg, 58, rökte upp till två cigarettpaket om dagen i nära tjugo år. I den lilla tvårummaren i Malmö hade han igång flera fläktar, fönster på glänt och balkongdörren öppen för att få in frisk luft. Men det hjälpte inte. Efter besiktningen var värdens dom tydlig: lägenheten var kraftigt rökskadad.

Och nu tvingas Peter Dahlberg stå för hela saneringskostnaden. Det handlar om allt från spärrmålning till ny hatthylla och innerdörrar. Prislappen landar på totalt 415 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är chockad över storleken på beloppet, säger Peter Dahlberg.

Han vill inte betala och därför har nu MKB stämt den tidigare hyresgästen i tingsrätten på hela summan.

Peter Dahlberg stäms för rökskador.
Peter Dahlberg rökte inomhus. Nu krävs han på 415 000 kronor av sin tidigare hyresvärd MKB.

”Jag har rökt sedan jag var 11 år”

Redan under den besiktning som gjordes i samband med att han flyttade ut fick Peter beskedet att lägenheten behövde målas om, och att han skulle behöva betala. Men då talades det om summor på mellan 15 000 och 25 000 kronor. Under de tjugo år som han har bott i lägenheten har inget underhåll eller någon målning utförts av hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö. Därför var förvåningen extra stor när fakturan kom.

– Alla jag berättar summan för ryggar tillbaka. Jag förstår inte det heller. Hur kan det bli så dyrt och varför ska jag stå för det när MKB inte gjort något underhåll alls i lägenheten under alla år. Det känns som att få ett bollträ i nacken, säger Peter Dahlberg.

Kan du förstå att man inte vill flytta in i en inrökt lägenhet.
– Jag förstår det. Men varför ska jag skuldbeläggas? Det känns som ett bedrägeri.

Men det är ju du som har rökt i lägenheten.
– Men jag har betalat min hyra i alla år och MKB har inte utfört något underhåll alls. Det är ett hårt slag för mig att de kommer så här i efterhand och kräver detta utan någon förvarning. Hade de sagt att det kunde blir så här hade jag anpassat mig efter det.

Läs ocksåSju av tio vill förbjuda rökning inomhus

Du har inte funderat på att sluta röka?
– Jag var elva år när jag började. Nu är jag 58. Det är ganska svårt att sluta efter 47 år. Jag är fast. Det är ett beroende, säger Peter Dahlberg.

Annons

Han menar att toleransen mot rökning i samhället har minskat betydligt sedan han flyttade in i sin lägenhet i slutet av nittiotalet.

– Lägenheten var inte ens renoverad när jag flyttade in. Man rökte inomhus då. Det var andra tider. I min nya lägenhet röker jag dock bara på balkongen. Den var helt nyrenoverad när jag flyttade in, säger han.

Läs ocksåInget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshusPerson som röker.
Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen.
Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen. Hon har flera ärenden som gäller rökskador som uppkommit efter att hyresgäster rökt inomhus.

Rökning inomhus ger fler ärenden

Hyresgästföreningen delar uppfattningen att toleransen kring rökning har förändrats. Tidigare hade föreningens jurister få ärenden kopplade till rökskador. Idag är det vanligare. Det menar Hyresgästföreningens jurist Marie-Thérèse Packbier som har flera liknande fall på sitt bord.

– Det vi ser att det blir mer påtagligt med mindre rökskador. Det gäller särskilt i nyproduktion där det märks på ett helt annat sätt om man har rökt i lägenheten, säger hon.

Hon blir inte förvånad över nivån på beloppet i Peters fall, även om det är ovanligt att det blir så pass dyrt.

– Den här typen av omfattande sanering kan medföra höga kostnader. Och ibland handlar det om flera hundratusen kronor. Men man ska bara betala för merkostnader som till exempel spärrmålning, säger Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen.

MKB kräver en hyresgäst på 415 000 kronor eftr att han rökte inomhus i lägenheten.
Hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, vill ha 415 000 kronor för rökskadorna de menar att Peter Dahlberg har orsakat.

Hyresvärden MKB medger att kostnaden för röksaneringen i Peters fall har blivit osedvanligt hög. I normalfallet slutar det på en betydligt lägre kostnad.

Hur har det kunnat bli så otroligt dyrt?
– Normalt blir det aldrig det. Det är sällan det slutar på över 50 000 kronor, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.

Annons

– Men vi har fått göra mycket större ingrepp än normalt i den här lägenheten. Det handlar bland annat om att ånga ner flera lager tapeter, tvätta väggar och spärrmåla. De som gjorde besiktningen har sällan sett en så rökskadad lägenhet, säger han.

Men får man inte alls röka i sin lägenhet?
– Vi har inget generellt rökförbud förutom i vissa fastigheter.

Fast när blir det då rökskadat. Kan man röka alls?
– Om det har uppstått en merkostnad för oss är det rökskadat. Det är själva nyckeln för oss. Då är lägenheten att betrakta som rökskadad. Men man får lov att röka så länge man sköter sin rökning och städar ordentligt. Men vi har också fått sanera ventilationen vid ett tillfälle när hyresgästen hade rökt i köket, säger Lars-Gunnar Larsson.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

 

Fakta: Exempel på kostnader - det här vill hyresvärden att Peter betalar för

Det totala beloppet för röksaneringen och renoveringen av Peters lägenhet landar enligt MKB på 415 000 kronor. Då ingår bland annat det här:

  • Hatthylla: 1 349 kronor
  • Målning i lägenheten: 48 103 kronor
  • Parkettgolv läggning: 6 862 kronor
  • Parkettgolv: 6 590 kronor
  • Spärrmålning: 41 619 kronor
  • Industridammsugare 36 timmar: 2 268 kronor
  • Innerdörr: 1 038 kronor
  • Samordning och möten: 4 635 kronor
  • Rivning och bilning av golv inklusive asbesthantering: 33 625 kronor
Fakta: Rökning i lägenheten - detta gäller
  • Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.
Läs också Grannarna kartlade rökaren i allergihuset - nu får han en vecka på sig att flytta L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.