Annons

Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus

Nyheter Får du röka i din lägenhet eller på balkongen? Lagen säger inte nej men ändå är det oklart vad som gäller. Hem & Hyra reder ut.
Person som röker.
Foto: Pixabay

”Förbjudet att röka i lägenheten”. Så står det i allt fler hyreskontrakt trots att det inte finns någon lagparagraf som stöder formuleringen. Det finns bara ett känt fall där rökförbud i bostaden har prövats i domstol och då fick det bakläxa. Ändå är det nu för tiden mer regel än undantag att hyresvärdar har rökförbud.

– Vi vet inte hur många lägenheter som idag har förbudet, men bilden är att det har blivit vanligare och så gott som regelmässigt införs det i nyproduktion, säger Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Ellinor Rapp rökning förbjuden hyreskontrakt
Ellinor Rapp, Hyresgästföreningen.
Får man röka på balkongen?

Rökförbuden kan innebära att hyresgäster inte får röka i lägenheten, inte på balkongen och ibland inte ens på områdets uteplatser. Hos bostadsjätten Poseidon i Göteborg råder alla tre förbud i nyproduktion sedan 2015. Tre år senare gick bolaget ett steg längre. De skrev in rökförbud inomhus i alla nya kontrakt, även i det äldre beståndet.

Poseidons argument för rökförbud är flera.

– Om blivande hyresgäster skriver under kontraktet tycker vi att vi bör kunna kräva rökförbud. Vi vill flytta fram positionerna att det är en rättighet att inte utsättas för rök. Ansvaret ligger på den som röker, säger Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Skylt rökning förbjuden balkongen

Det här kan hända om du röker i lägenheten

Enligt bostadsbolaget är det hyresgästerna som vill ha rökförbud, eftersom de blir störda av grannars rökning. Linda Thorsson har ingen statistik på antal klagomål under åren, men säger att när frågan är med i hyresgästenkäter har majoriteten varit för rökfritt. Ingen rökare har hittills blivit uppsagd för att hen brutit mot förbudet.

Så här hanterar Poseidon situationen om de får reda på att någon röker:

Läs ocksåUndvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktetBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.
  • Först får alla, genom ett anslag i trappuppgången, en ”vänlig” påminnelse om att rökförbud gäller.
  • Hjälper inte det får den utpekade hyresgästen ett besök av bostadsbolagets personal för att prata om saken.
  • Blir det ingen bättring får hyresgästen en formell så kallad anmaning om rättelse, vilken kan ses som steget före en varning. Ingen har hittills fått en varning.
Slutsats: man får röka i lägenheten

Idag är det oklart om Poseidons, eller andra bostadsbolags rökförbud, håller rättsligt. Ingen uppsägning i frågan har blivit prövad, ingen har heller ansökt hos hyresnämnden om att ta bort förbudet från kontraktet (ändring av hyresvillkor).

Annons

Det enda kända fallet där förbudet har prövats är från 2016. Då blev slutsatsen att man får röka i sin lägenhet. En hyresgäst i Varberg hade sagts upp och i beslutet skriver Hyresnämnden i Göteborg: ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet. Den omständigheten att xx rökt inne i sin lägenhet kan därför i sig inte läggas honom till last i detta ärende”.

Beslutet blev inte överklagat till högre instans och kunde därmed inte bli vägledande för andra rättsfall.

Oklart idag om rökförbud är möjligt

Hyresgästföreningen ser gärna att rökförbudet blir prövat.

– Vi rekommenderar hyresgäster att inte trotsa förbudet om det finns i kontraktet. Det är trots allt en överenskommelse som man har skrivit på. Det skulle vara bra om förbudet prövades för att veta vad som gäller, som det är nu är det en oro för vissa hyresgäster, säger Ellinor Rapp.

Hyresgästföreningen ifrågasätter att rökförbuden bara ska gälla hyresrätter. Det är inte olagligt att röka och går bra i bostadsrätter och villor.

– För oss är det en viktig princip att man ska få bestämma vad man gör i sitt eget hem och här går hyresvärdarna över huvudet på hyresgästerna. Sen är det ju inte så att man ska röka så att det stör andra, men det är redan reglerat i hyreslagen.

Enligt hyreslagen får en hyresgäst inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara ”skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö på ett sätt som inte skäligen bör tålas”. I domstolsfall som berör skador på lägenheter på grund av rökning, är det också oftast hyresgästen som får stå för kostnaderna.

Linda rökning förbjuden poseidon
Linda Thorsson, bostadsbolaget Poseidon.

Bostadsbolaget Poseidon, som vill lägga över ansvaret på rökarna, ser inga problem med sitt förbud i relation till att det är fritt fram i andra boendeformer.

Annons

– Man bor nära varandra i en hyresrätt, säger Linda Thorsson.

Förändrad syn på rökning

Antalet rökare går stadigt ner i Sverige. I en undersökning av Folkhälsomyndigheten 2020 uppgav sju procent, i åldrarna 16-84 år, att de röker dagligen. När Hem & Hyra tog tempen på hyresgäster 2018 i en undersökning ville 70 procent av de tillfrågade helt förbjuda rökning i lägenheter och en tredjedel ville också att det skulle förbjudas på balkongen.

Attitydförändringen kan vara en förklaring till varför ingen hyresgäst tar strid mot bostadsbolagens rökförbud. Bostadsbolagen i sin tur ser att det fungerar och att folk accepterar att skriva på hyreskontrakt med rökförbud. Frågan är om en rättslig instans skulle bedöma ett rökförbud annorlunda idag än 2016 när fallet i Varberg var aktuellt.

I fråga om rökförbud i så kallade allergihus är omständigheterna tydligare. Bland annat för att här gäller samma villkor för alla boende: de vänder sig till allergiker, samt har strikta regler kring sådant som dofter, pälsdjur och rökning. Dock berör de ett fåtal hyresgäster. Enligt Astma- och allergiförbundet finns enbart en handfull så kallade allergihus i Sverige.

Argumenten för rökförbud i lägenheter i debatten är:

  • Luktar illa och stör grannar.
  • Orsakar stora skador i lägenheten. Röken sätter sig i tapeter, väggar, golv, dörrar och luckor.
  • Rökning är farlig för hälsan och skadar inte bara rökaren utan också personer i dess omgivning.
  • Röken kan exempelvis via ventilationen ta sig till grannlägenheter.

Förbud mot rökning är ett villkor som hyresvärdar kan ställa i hyreskontraktet. Det finns också många andra villkor, men vad får egentligen stå i ett hyresavtal? Hem & Hyra reder ut: Undvik att bli lurad – detta får inte står i hyreskontraktet

Fakta: Tobakslagen från 2019 begränsar rökandet

2019 infördes i Sverige en ny tobakslag som gör det olagligt att röka utomhus på väntplatser, inhägnade platser, lekplatser, uteserveringar och utanför entréer som allmänheten har tillträde till som museer och affärer. Rökförbud i till exempel tvättstugor och gemensamhetslokaler är inte kontroversiellt. 2020 skrev Folkhälsomyndigheten att entréer till flerbostadshus anses beröra en begränsad krets personer och omfattas inte av förbudet. Skulle det vara så att entrén ligger i anslutning till exempelvis en affär gäller det dock.

Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.