HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Polisen: ”Buset kommer alltid in”

Nyheter En säkerhetsdörr kan göra det svårare att ta sig in – men aldrig omöjligt.
Foto: tommaso79

En vanlig säkerhetsdörr som används i lägenheter har klass RC3. Det innebär att den ska motstå ett uppbrytningsförsök i fem minuter. Men är fem minuter särskilt lång tid?

– Jag brukar säga att ett inbrott tar ungefär fem minuter, för att det är så lätt att ta sig in, säger Gunilla Rothelius, brottsförebyggare vid lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Att behöva ägna fem minuter, eller längre tid, bara på att bryta upp dörren kan alltså fungera som avskräckande.

– Tänk tanken att du och jag ska ut och bryta. Hur ska vi göra då? Vad ska vi ha för verktyg? Var är störst chans att ingen ser och ingen gör något? Hur ska vi vara klädda? Var ska vi göra av godset? Om du börjar tänka i de banorna så kanske du förstår hur de gör och hur du kan skydda dig, säger hon.

Gunilla Rothelius har jobbat med brottsförebyggande verksamhet i många år och säger att det förekommer exempel där inbrottstjuvar gett upp för att det helt enkelt var för jobbigt att ta sig in.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

– I de fall det finns gallergrind innanför så har inbrottstjuven ibland inte fortsatt att bryta sig in. Jag vet inte exakt vad det beror på, om det antingen är för jobbigt eller att någon kommer. Men om det finns många delar så blir det meckigt att ta sig in, säger hon.

Det är dock stor skillnad på olika typer av inbrottstjuvar och hur väl förberedda de är. Därför är en säkerhetsdörr ingen garanti för att slippa inbrott.
– Buset kan alltid ta sig in. Men ju bättre dörr du har, desto svårare är det.

Dessutom är inte dörren den enda svaga länken. Fönster eller balkongdörrar är vanliga inbrottsvägar, och vid ett hus med byggnadsställningar kan det till exempel gå enkelt att ta sig högt upp och bryta upp ett fönster.

Läs ocksåAttackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larmGrannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.

Finns det då några nackdelar med säkerhetsdörren? Kan en sådan dörr exempelvis göra det svårare för just polis eller annan blåljuspersonal att ta sig in i en lägenhet om de verkligen måste det?

– Om det är så att vi har bråttom in, så finns det verktyg för det. Framförallt brandkåren har sådana verktyg. Nu har inte jag jobbat på utryckningen på länge men jag tror att polis och räddningstjänst hjälps åt, säger Gunilla Rothelius.

Läs också Busenkel metod har gett tryggare trapphus i Uddevalla Hyresgäst hotade bostadsbolagets vd – nu tvingas han lämna sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.