Polisen: ”Buset kommer alltid in”
En vanlig säkerhetsdörr som används i lägenheter har klass RC3. Det innebär att den ska motstå ett uppbrytningsförsök i fem minuter. Men är fem minuter särskilt lång tid?
– Jag brukar säga att ett inbrott tar ungefär fem minuter, för att det är så lätt att ta sig in, säger Gunilla Rothelius, brottsförebyggare vid lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm.
Att behöva ägna fem minuter, eller längre tid, bara på att bryta upp dörren kan alltså fungera som avskräckande.
– Tänk tanken att du och jag ska ut och bryta. Hur ska vi göra då? Vad ska vi ha för verktyg? Var är störst chans att ingen ser och ingen gör något? Hur ska vi vara klädda? Var ska vi göra av godset? Om du börjar tänka i de banorna så kanske du förstår hur de gör och hur du kan skydda dig, säger hon.
Gunilla Rothelius har jobbat med brottsförebyggande verksamhet i många år och säger att det förekommer exempel där inbrottstjuvar gett upp för att det helt enkelt var för jobbigt att ta sig in.
– I de fall det finns gallergrind innanför så har inbrottstjuven ibland inte fortsatt att bryta sig in. Jag vet inte exakt vad det beror på, om det antingen är för jobbigt eller att någon kommer. Men om det finns många delar så blir det meckigt att ta sig in, säger hon.
Det är dock stor skillnad på olika typer av inbrottstjuvar och hur väl förberedda de är. Därför är en säkerhetsdörr ingen garanti för att slippa inbrott.
– Buset kan alltid ta sig in. Men ju bättre dörr du har, desto svårare är det.
Dessutom är inte dörren den enda svaga länken. Fönster eller balkongdörrar är vanliga inbrottsvägar, och vid ett hus med byggnadsställningar kan det till exempel gå enkelt att ta sig högt upp och bryta upp ett fönster.
Finns det då några nackdelar med säkerhetsdörren? Kan en sådan dörr exempelvis göra det svårare för just polis eller annan blåljuspersonal att ta sig in i en lägenhet om de verkligen måste det?
– Om det är så att vi har bråttom in, så finns det verktyg för det. Framförallt brandkåren har sådana verktyg. Nu har inte jag jobbat på utryckningen på länge men jag tror att polis och räddningstjänst hjälps åt, säger Gunilla Rothelius.