Annons

Du kan inte kräva säkerhetsdörr

Nyheter Frågor och svar om säkerhetsdörrar.
Foto: Helena Landstedt / TT
En säkerhetsdörr är ingen garanti för att du inte ska mötas av detta efter semestern. Men det minskar risken.

Vad kostar en säkerhetsdörr?

Svar: Priset för en dörr ligger mellan 15 000 och 30 000 kronor.

Finns det många olika typer av säkerhetsdörrar?

Svar: Det finns totalt sex klasser. RC1–RC6. RC3 är den vanligaste säkerhetsdörren för lägenheter och ska motstå inbrottsförsök i fem minuter. De högre klasserna används i andra sammanhang där säkerheten är ännu viktigare och de lägre klasserna skyddar inte särskilt bra.

Dessutom har Svenska stöldskyddsföreningen andra klasser, som även bedömer låset. SSF 1078 klass 2 innebär att dörren är av typen RC3 och att låset också är godkänt.

Har jag rätt att begära säkerhetsdörr?

Svar: Nej, det har du inte, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Får jag själv byta till säkerhetsdörr?

Svar: Det kan vara möjligt om det inte kräver några större ingrepp i själva lägenheten eller i väggarna. Men då måste den gamla dörren sparas eftersom den tillhör fastighetsägaren.

Annons

– När du flyttar får ni komma överens om den kan vara kvar eller om du måste sätta tillbaka den gamla dörren, säger Susanna Skogsberg.

Får jag själv välja säkerhetsdörr?

Svar: Det beror på situationen. Om fastighetsägaren vill byta dörr så väljer denne vilken dörr det blir.

Är det vanligt med hyrespåslag vid byte till säkerhetsdörr? Hur stort i så fall?

Svar: Ja, det är den vanligaste lösningen. Men storleken kan variera. Vissa värdar höjer hyran med 49 kronor och andra med över 200 kronor, enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.

Ska jag förhandla kostnaden själv?

Svar: Nej, det sker oftast kollektivt mellan bostadsföretaget och Hyresgästföreningen. Du ska skriva under ett godkännande för bytet till säkerhetsdörr.

Annons

– Det vanliga är att man lämnar sitt godkännande, men det kan vara så att den överenskomna hyreshöjningen är så låg att det inte behövs ett godkännande, säger Erik Elmgren.

Hur vet jag om jag har säkerhetsdörr?

Svar: Om du är osäker kan du titta på gångjärnssidan av dörren. Här finns det oftast en skylt som anger vad det är för typ av dörr. Både brandklass och säkerhetsklass framgår.

Läs också Lånestrategier för hyresgäster Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.