Annons

Politiker grillades i Husby

Stockholm Satsningen på Järvalyftet måste ta en ordentlig paus, så att de boende hinner få ett inflytande över vad som ska hända i området. Det tyckte tre av de fem politiker som deltog i Hyresgästsföreningens seminarium i Husby i lördags. Men moderaten Ole-Jörgen Persson röstade nej och kristdemokraten Henrik Ehrenberg var mycket tveksam till en sådan paus.

Inför drygt 70 åhörare argumenterade de att samarbetet redan finns och att det är viktigt att komma igång med det så kallade referensprojektet på Trondheimsgatan. Det projekt som de boende kallar för lyx sanering.

– Svenska Bostäder har kontakter med Hyresgästföreningen och har inbjudit de boende till informationsmöten, sade Ole-Jörgen Persson, Tensta.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Miljöpartisten Yvonne Ruwaida, som sitter i Svenska Bostäders styrelse, har krävt att processen ska stoppas, så att man får ett rådrum.

Svenska Bostäders informationschef Sandra Plavinskis säger till hemhyra.se att man i dag inte vet när arbetet kommer igång.

– På onsdag denna vecka ska det bestämmas när vi ska ha samråd med Hyresgästföreningen om renoveringsarbetet. Först därefter vet vi när arbetet kan komma igång, säger hon.
Under utfrågningen i lördags kunde Yvonne Ruwida, Gunilla Buhr (v) och Mirja Räihä Järvinen (s) också tänka sig en folkomröstning om delar av Järvalyftet. Det kunde däremot inte Ole-Jörgen Persson och Henrik Ehrenberg, som menade att det mest skulle bli en partipolitisk omröstning. Ett uttalande som väckte starka protester från flera av närvarande Husbyborna.

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

– Jag bor här, jag vill vara med och påverka min framtid, sade en upprörd åhörare.

Annons

Alla politikerna var överens om att en upprustning av området behövs. Och att projektet fått en usel start med det brev som Svenska Bostäder skickade ut till de boende på Trondheimsgatan. Där de fick besked att de måste flytta innan jul och att hyrorna kommer att chockhöjas efter renoveringen.

– Urkorkat! tyckte Ole-Jörgen Persson.
Forskaren Jan-Erik Lind från Göteborgs universitet, som studerar Järvalyftet, var också förvånad när han tidigare under dagen berättade om sitt arbete. Han tycker att de boende borde kommit med i projektet redan förra våren.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

– När det gäller informationen har Svenska Bostäder inte följt den plan som fanns. Det är konstigt eftersom när det gäller ombyggnaden av ett 50-tal utegårdar i Husby och Tensta, så har de boende fått vara med från start på ett helt annat sätt. Där har det fungerat, anser Jan-Erik Lind.

Han och många andra som var närvarande under dagen tycker också att Järvalyftet hittills handlat alltför lite om de sociala konsekvenserna av projektet.

När de boende i arbetsgrupper själva skulle berätta vad de vill påverka och hur de vill förändra sitt Husby, så gällde det därför inte bara om boendet, utan också service, trygghet, kultur och fritid.

Annons

– Vi måste försöka och tro att vi kan påverka, sade Nahid Akbari, i den ena gruppen.

Jan Johansson tyckte dock att uppslutningen från de boende denna dag var alltför dålig.

Utfrågningen av politikerna, som avslutade dagen, leddes på ett bra sätt av Hyresgästföreningens Tomas Henriksson. Men fler av åhörarna tyckte efteråt ändå att de inte fått svar på alla sina frågor.

Läs också Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.