HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Psykologen om grannbråk: ”Undvik arga lappar”

Jämtland När många personer bor nära varandra uppstår det lätt störningar. Men det finns knep att ta till för att undvika att sakfrågan utvecklas till en konflikt.
Porträtt på PTP-psykologen Benjamin Rask.
Foto: Nathalie Petersén
– Att kalla sin granne för nåt fult är ingen bra lösning, säger Benjamin Rask, PTP-psykolog inom vuxenpsykiatrin.

Att vara medveten om att olika personer tolkar en situation på olika sätt är, enligt Benjamin Rask, en av nycklarna till att undvika konflikter.
– Det är lätt att tänka ”min granne vill störa mig” men så är sällan fallet, säger han.

Eftersom tolkningar av en konflikt färgas av saker som tidigare erfarenheter, värderingar och kultur anser Benjamin Rask att man som hyresgäst till exempel bör undvika arga lappar.
– En lapp ger så mycket mer utrymme för tolkning än om du går och faktiskt pratar med din granne. Pratar ni finns det mer utrymme för att förklara och för att vända och vrida på saker, säger han.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Att alltid blunda för det man stör sig på är inte heller rätt väg att gå.
– Då kan det lilla till slut växa till något stort när grannen gör samma sak för tionde gången. Det är bättre att säga till innan det har blivit stort och ta ansvar för det, säger Benjamin Rask.

Fakta: Hot och trakasserier

I Nationella trygghetsundersökningen, NTU, uppger 9,1 procent av befolkningen att de utsattes för hot i någon form under 2018. Det var vanligare att utsättas för hot bland boende i flerfamiljshus (10,5 procent) än bland boende i småhus (7,9 procent). Hoten behöver inte ha skett i anslutning till hemmet.

Källa: BRÅ (2018)

Läs också När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar Stolar ska ha slängts ut från balkong – nu riskerar hyresgästen kontraktet Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär HFAB säger nej till byte