Annons

Protesterade mot marknadshyra – anklagades för ”islamisering”

Göteborg En kvinna i slöja på scen tolkades som ”islamisering av Hyresgästföreningen” vid stormötet i Göteborg i helgen. Nu markerar regionledningen mot rasismen inom föreningen.
Foto: Minna Ulin
Hyresgästföreningens stormöte samlade 500 personer på biograf Draken under den gångna helgen. Mötets syfte var att protestera mot marknadshyror och ombildningar.

En kvinna som läste poesi iklädd slöja på scen väckte reaktioner vid Hyresgästföreningens välbesökta protestmöte i Göteborg i helgen.

– Det var minst 15 personer som demonstrativt reste sig från olika platser och gick ut ur salongen mitt under framträdandet, säger Amanda Peterson, en av konferenciererna och anställd på Hyresgästföreningens regionkontor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt uppgifter till Hem & Hyra ska flera mötesdeltagare ha ifrågasatt varför en kvinna i slöja fick fronta föreningens evenemang. Argumenten ska ha varit att Hyresgästföreningen inte är någon ”muslimsk organisation”, och att framträdandet är ”en del av en islamisering”.

Konferenciererna Amanda Peterson och Aisha Ali samtalar med regionordförande Kristofer Lundberg på Drakens scen.

I den efterföljande pausen söktes Amanda Peterson upp av en handfull åhörare. Hon uppfattade dem som ”extremt arga” över poesiframträdandet.

– Man blir väldigt dränerad och utmattad av att höra sådana åsikter, säger Amanda Peterson som själv har utländskt påbrå.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

Flera andra anställda samt förtroendevalda från Angeredsföreningen som var på plats fick höra samma sak. Samtliga har utländsk bakgrund. Ett medvetet val av dem som framförde kritiken, menar regionordförande Kristofer Lundberg.

– De sökte konfrontation. Av alla som var där var det just de med invandrarbakgrund som blev attackerade.

Annons

Själv blev han efter mötet uppringd av en person som ifrågasatte Hyresgästföreningens påstådda islamisering, valet av personer på scen och huruvida vissa av dem ens borde vara i landet.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Jag förklarade att hon kanske inte borde vara med i vår förening med den människosynen. Det var en sådan uppenbar rasism och islamofobi, och vi måste sätta gränserna någonstans. Det bryter mot vår värdegrund.

Kristofer Lundberg ger fler exempel på vardagsrasism inom regionen. Som när han som mötesordförande tvingades avbryta ett lokalt föreningsmöte förra våren, då boende ifrågasatte varför ett bostadsbolag anställer ”hottentotter”.

Eller att han hört personal anställd på regionkontoret skämta om att fåglar flyger uppochner över Angered ”för att slippa se skiten”.

Det polariserade samhällsklimatet gör det lättare att lufta sådana åsikter nu, tror regionordföranden. Men det kan också vara en effekt av att föreningen numera har fler företrädare med utländsk bakgrund, vilket motsvarar befolkningsstrukturen i stort.

Om föreningen ska kunna växa är det nödvändigt att markera kraftfullt mot vardagsrasismen, men också mot ”gubbhumor” och åldersdiskriminering, menar Kristofer Lundberg.

Annons

– Både förtroendevalda och anställda möter det. Vi måste ta diskussionen när den dyker upp, på plats just då, och vara jättetydliga. Jag tror många förtroendevalda känner obehag, att de inte vågar.

Även regionchef Pedram Kouchakpour tar avstånd från händelserna i samband med helgens event.

– Sådant agerande hör inte hemma i vår organisation. Vi har nolltolerans kring de här frågorna. Vi kommer att titta på om de här personerna är medlemmar, och i så fall vidta åtgärder. Det kan bli fråga om uteslutning.

Nolltoleransen omfattar även anställd personal. Då är det i så fall arbetsrättsliga påföljder som gäller.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.