Annons

Reformpaket för utsatta områden

Nyheter Tydliga straff, tidiga insatser i skolan och satsning på samhällsservice ska göra socialt utsatta områden tryggare och mindre segregerade. Det är syftet med regeringens nya paket.

Statsminister Stefan Löfven (S) och samordningsminister  Ibrahim Baylan (S) presenterade på tisdagen ett ”Långsiktigt reformprogram för minskad segregation år 2017-2025”. Det innehåller tio punkter och är inriktat på socialt utsatta bostadsområden. 

– Det här är ingen enkel utmaning, men vi har inget alternativ. Det här löses inte med ytterligare skattesänkningar, sa Stefan Löfven på pressträffen i Almedalen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han talade en del om bostadsbrist, svarthandel och trångboddhet, men några nya satsningar på rena bostadsfrågor fanns inte med. En punkt var visserligen att utreda kommunernas möjlighet att reglera upplåtelseformer, till exempel genom en bestämmelse i detaljplan. Detta var dock inten nyhet utan har presenterats tidigare.

Annons

I stället är tryggheten, jobben och skolan i fokus i reformprogrammet.

Bland annat ska man se över straffen för attacker mot blåljuspersonal och resurserna för polisens samverkan med andra myndigheter i socialt utsatta områden. Arbetsförmedlingen får i uppdrag att öka sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor och förskolor och skolor med tuffa förutsättningar ska få utökat stöd. Dessutom ska olika myndigheter samordnas och ge service i socialt utsatta område och arbetet mot våldsbejakande extremism stärkas.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

En delegation kommer att tillsättas för arbetet. Den kan skriva avtal med kommuner som är berörda och vill delta.

Annons

För 2017 avsätts 110 miljoner kronor. När det är fullt utbyggt 2020 kostar paketet 250 miljoner kronor. Pengarna ska finansiera utvecklingsarbetet, erfarenhetsutbyte och utvärdering bland annat, nen inte själva genomförandet ute i bostadsområdena. Det får kommunerna själva stå för.

Läs också Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.