Annons

Reinfeldts hyra – 60 000 kronor

Nyheter ​När Sagerska huset renoveras tvingas statsminister Fredrik Reinfeldt flytta till en evakueringslägenhet. Hyran ligger på 60 000 kronor i månaden. Och det är skattebetalarna som får stå för notan.  – Lägenheten är möblerad och uthyrningen gäller bara några månader, säger Peter Wahlquist vid regeringskansliet.

​Statsministerns nuvarande bostad, Sagerska huset, är i stort behov av renovering. Fredrik Reinfeldt har flera gånger fastnat i hissen och i vintras var det bara 14 grader varmt i ett av sönernas rum. Renoveringen startar omgående och beräknas kosta 15 miljoner kronor.

Under tiden tvingas Fredrik Reinfeldt med familj flytta till en evakueringslägenhet, en situation som är välbekant för många hyresgäster i Sverige. Men till skillnad från vanliga hyresgäster är det inte Fredrik Reinfeldt själv som betalar hyran. Det gör Sveriges skattebetalare.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Och hyran är något utöver det vanliga, 60 000 kronor i månaden. Det är Statens fastighetsverk som hyr lägenheten av en privat hyresvärd. Fastighetsverket låter sedan statsministern disponera lägenheten, en form av andrahandsuthyrning alltså.

Lägenheten ligger på Eriksbergsgatan på Östermalm i Stockholm och familjen Reinfeldt kommer att bo där i sex månader.

Peter Wahlquist är sektionschef vid regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

– Det är många faktorer som påverkar hyran. Uthyrningen har skett med kort varsel, den gäller bara några månader och så är lägenheten möblerad, säger han och fortsätter:

– Sedan ställs det väldigt höga säkerhetskrav på bostaden.

Hyreslagen säger att en hyresvärd inte får ta ut mer i hyra än vad motsvarande lägenheter kostar hos andra hyresvärdar. Det spelar ingen roll om uthyrningen gäller en bostadsrätt eller hyresrätt, inte heller spelar uthyrningens längd någon roll för hyresnivån.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Däremot kan man som hyresvärd få lägga på 10-15 procent om lägenheten är fullt möblerad, enligt praxis.

Kenth Åneby är förhandlare vid Hyresgästföreningen i Stockholm och förhandlar bland annat hyror på Östermalm i Stockholm. Under sin tid som förhandlare har han inte stött på någon hyra som varit lika hög som statsministerns.

Annons

– Men det är omöjligt att säga om den är rimlig eller inte utan att ha besiktigat lägenheten, säger han och får medhåll av P-G Nyström, jurist på Hyresgästföreningens förbundskontor.

P-G Nyström tror inte att argumenten om att uthyrningen skett med kort varsel eller att den bara gäller sex månader skulle hålla vid en prövning i hyresnämnden.

– Nej, sådant spelar ingen roll för hyran. Jag kan inte se något annat än att det är bruksvärdet som gäller, alltså att hyran inte får överskrida den för likvärdiga lägenheter, säger han.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.