Annons

Extremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkning

Nyheter Landets hyresvärdar har genomfört tusentals saneringar av vägglöss de senaste åren. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Och den som inte slår larm eller samarbetar kan råka riktigt illa ut. En 63-årig kvinna kan vräkas efter 21 misslyckade saneringar.
Anonym bild på kvinnan på Rosengård som drabbats av vägglöss.
Foto: Anders Paulsson
Hyresvärden vill tvinga den vägglusdrabbade kvinnan att flytta.

När den 63-åriga Malmökvinnan öppnar dörren slår lukten av klorin emot oss. Det är så hon försöker bekämpa vägglössen, men det hjälper inte. Hon säger att hon har levt med skadedjuren i sex år. Nu kan hon tvingas flytta. Hennes hyresvärd har fått nog.

– Kom in, kom in. Jag kan visa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon bjuder in till lägenheten som är kraftigt angripen av vägglöss. Det har gått så långt att hyresvärden inte längre går in här. Risken för spridning i resten av höghuset är för stor. Vi kliver in men tar det säkra före det osäkra och stannar i hallen. Därifrån ser vi rakt in i vardagsrummet. Ena halvan av rummet är tömt på möbler och saker. Intill den tomma väggen står en hink.

– Jag försöker städa lite åt gången. Jag har haft löss i sex år och blir inte av med dem, säger hon.

Kvinnan berättar att lössen håller henne vaken om nätterna. Hon visar upp små röda märken på armarna.

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra årVägglus, skylt Rosengårds fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på Rosengårds fastigheter.

– Ni ser, de biter mig här.

Hon tycker att hon har gjort vad hon har kunnat för att bli av med djuren, men hyresvärden Rosengårds fastigheter håller inte med. Problemet har blivit för stort och hennes insats är inte tillräcklig.

Vägglus och en kvinna som gömmer ansiktet i händerna.

Läs ocksåVägglössen bland det värsta Anticimex sett – nu vill värden säga upp Frank

Tusentals saneringar av vägglöss

Trots en viss nedgång under pandemin har landets hyresvärdar lagt miljontals kronor på att sanera vägglöss de senaste tre åren. Och vissa värdar rapporterar nu återigen en ökning av vägglössen. Det visar Hem & Hyras kartläggning.

Men lössen flyr landsbygden. Det är framför allt i städerna som de sprids. Hyresvärdar i de tre storstadsregionerna rapporterar tillsammans 10 600 lägenhetssaneringar under åren 2020 till 2022. För MKB i Malmö handlar det om totalt 510 saneringar. För de kommunala bostadsbolagen i Göteborg är motsvarande siffra 2 340.

De kommunala bostadsbolagen Micasa och Stockholmshem, båda i Stockholm, står ut i statistiken.

Annons

Stockholmshem har gjort nästan 1 600 saneringar de senaste tre åren. Och Micasa har genomfört 2 000 saneringar vilket kostat bolaget 12 miljoner kronor. Då har ändå antalet hyresgäster som drabbas av vägglöss halverats sedan rekordåret 2019 då bostadsbolaget sanerade över 1 000 lägenheter till år 2022 då motsvarande siffra var 504. Även kostnaden har halverats mellan de tre åren. Enligt Anders Kjellqvist, fastighetschef på Micasa, handlar det om riktade informationsinsatser och förbyggande behandling med kisel under golvlisterna.

Anders Kjellqvist, fastighetschef på Micasa i Stockholm.
Anders Kjellqvist, fastighetschef på Micasa i Stockholm.

– Under några år efter den stora flyktingvågen 2015 och 2016 hade vi fler tillfälliga boenden i beståndet där det ofta var trångboddhet och mycket återbrukade möbler med vägglöss. Men de senaste åren har vi arbetat mycket med förebyggande arbete och utbildat våra hyresgäster, säger Anders Kjellqvist, fastighetschef på Micasa.

Angrepp av vägglöss kan leda till hemlöshet

Däremot har Micasa inte sagt upp någon hyresgäst de senaste åren till följd av vägglöss. För till allas skräck är lössen lätta att få in men desto svårare att bli av med. Sökhundar, värmefläktar, kyla och ånga är hyresvärdarnas vapen. Men trots alla metoder kan det vara knepigt att få bukt med de blodsugande djuren. Metoderna bygger nämligen oftast på att man sover i lägenheten för att locka fram lössen. Och att man följer saneringsfirmans instruktioner i detalj. Annars kan det få förödande konsekvenser. Den som vägrar att samarbeta kan i värsta fall bli hemlös.

Det är i det läget den 63-åriga kvinnan i Malmö befinner sig. Hon är uppsagd från lägenheten hon har hyrt i tjugo år och nu väntar prövning i hyresnämnden.

Hyresvärden Rosengårds fastigheter har under de senaste fyra åren försökt sanera hennes lägenhet 21 gånger. Utan framgång, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om. Ibland har kvinnan släppt in saneringsfirman, ibland har hon inte öppnat dörren alls. Nu är angreppet så allvarligt att värden inte längre vågar gå in i lägenheten – av rädsla för att sprida lössen vidare. Värden anklagar kvinnan för att inte ha följt instruktionerna. Men hon menar att det inte stämmer.

Skylt Rosengård fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på bolaget.
Jens Ringö, fastighetschef Rosengård fastigheter.

”Vi vill inte ha vägglöss i våra lägenheter”

– Vi har försökt vägleda och hjälpa henne. Hon har fått både skriftlig och muntlig information tillsammans med tolk men det har inte fungerat så till slut sa vi att det inte går längre. Vi får gå vidare juridiskt. Vi vill inte ha vägglöss i våra lägenheter och ser ingen annan väg att gå, säger Jens Ringö, fastighetschef på Rosengård fastigheter.

Vad tänker grannarna om det här? Är man inte orolig att vägglössen sprids?

– Det här är inget vi går ut och informerar om och jag tror knappast att hyresgästen heller berättar om det. Men det är ju även av omtanke till övriga hyresgäster som vi väljer att agera, säger Jens Ringö.

Den här typen av långdragna angrepp av vägglöss är enligt honom mycket ovanligt.

– Normalt sett kanske vi ser ett fall av vägglöss om året. Jag har aldrig varit med om att det har blivit så här utdraget, säger Jens Ringö.

Kvinnan delar inte värdens uppfattning. Hon har gjort så gott hon har kunnat och visst följt instruktionerna. Det säger hon när vi besöker henne i hemmet.

Annons

– Jag har inte gjort något fel och det är en stress för mig att tvingas flytta.

Sägs upp efter vägglusangrepp

Men hon är inte ensam. Det finns fler exempel från hela landet på omfattande vägglusangrepp som har gjort hyresgäster hemlösa. Det visar Hem & Hyras genomgång av rättsfall från de senaste åren och uppgifter direkt från hyresvärdarna. Trelleborgshem, Lulebo, MKB i Malmö och Uppsalahem tillhör de bolag som sagt upp hyresgäster.

Här är några av fallen:

Vägglöss i lägenhet
Bilderna från mannens lägenhet i Malmö används som bevis i domstolen.

Extremangrepp i Malmö

Nyligen fick en 80-årig man i Malmö flytta efter att han inte hade släppt in sanerarna. Angreppet beskrev som ”extremt” av hyresvärden MKB och lössen spreds i huset. MKB såg till slut ingen annan utväg än att säga upp kontraktet.

löss, vägglöss, hyresnämnden
Fullt med löss. Soffan hemma hos kvinnan i Stockholm hade väldigt stora mängder löss.

Levde med vägglöss i två år

En kvinna i 70-årsåldern blev för ett år sedan tvungen att lämna lägenheten i Stockholm där hon bott i tjugofem år, efter en dom i Svea hovrätt. Skälet: Hon hade inte slagit larm om vägglössen i tid och de hade spridits till ytterligare sju lägenheter i huset. Enligt saneringsfirman hade hon haft vägglöss i två år innan hon kontaktade hyresvärden.

Det värsta sanerarna någonsin sett

Vägglössen kröp omkring på ytterdörrens utsida och ute i korridoren. Enligt saneringsfirman handlade det om ett av de värsta angreppen de någonsin hade sett. När sanerarna knackade på öppnade mannen inte dörren. Hyresvärden sade till slut upp Göteborgaren, som överklagade. Men Svea hovrätt gick på hyresvärdens linje och hyresgästen blev till slut tvungen att flytta. Orsak: Han hade inte slagit larm.

Vägglöss
Vägglöss.

Vägglössen spreds i hela huset

En man i Uppsala levde med vägglöss i ett år innan han slog larm. Under tiden spred sig ohyran i huset: till andra lägenheter, tvättstugan, trapphuset och källargången. Det krävdes en mycket omfattande sanering. Värden var tvungen att riva upp golv och lister och ta ner tapeter. Hyresvärden sade upp honom för att han inte slagit larm i tid och värden fick sedan rätt i hyresnämnden.

LÄS ÄVEN:
Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Fakta: Så många gånger har bostadsbolagen sanerat vägglöss
Bostadsbolag  Antal lägenhetssaneringar 2020-2022
AB Bostaden Umeå 278
ABK Kristianstad 92
Armada, Åkersberga 6-15
Bostadsbolaget, Göteborg 818
Botkyrkabyggen 759
Burlövsbostäder 5
Ebo, Eslöv 6
Familjebostäder, Göteborg 705
Familjebostäder, Stockholm 1 100
Förvaltaren, Sundbyberg 390
Gårdstensbostäder, Göteborg 98
Haningebostäder 65
Heimstaden 565
Helsingborgshem Ett fåtal/år
Hesslehem 24
HFAB, Halmstad 54
HSB Sundsfastigheter 2
Huge, Huddinge 140
Hyresbostäder Norrköping 70
Höörs fastighets AB 2-3
Kalmarhem 203
LKF, Lund 55
Lulebo 24-35
Micasa, Stockholm 1 994
Mimer, Västerås 158
MKB, Malmö 510
Nykvarnsbostäder 1
Nynäshamnsbostäder 9-12
Poseidon, Göteborg 720
Simrishamnsbostäder 4
Sollentunahem 199
Stockholmshem 1 590
Svalövsbostäder 1
Trelleborgshem 5
Treklövern, Klippan 2
Upplandsbro hus, Kungsängen 499
Uppsalahem 73
Värmdöbostäder 31
Väsbyhem, Upplands Väsby 135
Ängelholmshem 10
Öbo, Örebro 363

Har inte upptäckt några vägglöss: Örkelljungabostäder, Sjöbohem, Höganäshem, Österlenhem, Svedalahem, Båstadhem, Osbybostäder, Kvidingebyggen, Hörbybostäder, KKB fastigheter i Kävlinge, Vellingebostäder.

Många bostadsbolag har försäkringar som i olika utsträckning täcker kostnader för vägglussaneringar. En premie kan vara ett par hundra tusen per år. Andra bolag har höga kostnader. Poseidon i Göteborg har sanerat för 1,36 miljoner kronor, Lulebo för 1,5 miljoner kronor och Micasa i Stockholm för tolv miljoner kronor de senaste tre åren. LKF i Lund har sanerat för 135 000 kronor. I saneringskostnaderna kan både sanering, hundsök och evakueringslägenheter ingå.

Läs också Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.