HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Extremangrepp av vägglöss – har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra år

Malmö Trots de upprepade saneringarna försvinner inte vägglössen. Nu är angreppet så omfattande att hyresvärden inte längre vågar gå in i lägenheten. Värden skyller problemen på hyresgästen och vill slänga ut henne.
Vägglus, skylt Rosengårds fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på Rosengårds fastigheter.

Sommaren 2018 upptäcktes vägglössen i trerummaren på Rosengård i Malmö. Sedan dess har Anticimex försökt att sanera lägenheten 21 gånger, från augusti 2018 fram till september 2022. Ändå försvinner inte skadedjuren. Nu är situationen så allvarlig att hyresvärden inte längre kan gå in i lägenheten för att göra mindre reparationer. Risken är för stor att djuren sprids vidare.

Därför har värden nu sagt upp hyresgästen, en 63-årig kvinna. De vill att hon flyttar. Skälet är, enligt hyresvärden, att kvinnan inte har samarbetat. Varken mellan eller under saneringarna. Ibland har Anticimex släppts in i lägenheten, ibland har hon inte öppnat dörren alls. Hon har heller inte följt de instruktioner hon har fått.

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkningAnonym bild på kvinnan på Rosengård som drabbats av vägglöss.

– Vi har försökt vägleda och hjälpa henne. Hon har fått både skriftlig och muntlig information tillsammans med tolk men det har inte fungerat så till slut sa vi att det inte går längre. Vi får gå vidare juridiskt, säger Jens Ringö, fastighetschef på Rosengård fastigheter.

”Vi vill inte ha vägglöss i våra lägenheter”

Kvinnan riskerar nu att behöva flytta från en lägenhet hon bott i nästan tjugo år. Hyresnämnden kommer att pröva fallet.

– Vi vill inte ha vägglöss i våra lägenheter och ser ingen annan väg att gå, säger Jens Ringö.

Annons
Läs ocksåLevde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebeloppVägglöss
Skylt Rosengård fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på bolaget.
Jens Ringö, fastighetschef Rosengård fastigheter.

Den här typen av långdragna angrepp av vägglöss är enligt honom mycket ovanligt.

– Normalt sett kanske vi ser ett fall av vägglöss om året. Jag har aldrig varit med om att det har blivit så här utdraget.

Vad tänker grannarna om det här? Är man inte orolig att vägglössen sprids?

Läs också”Kraftigt” angrepp av vägglöss spreds i huset – nu kastar bostadsbolaget ut 80-årig hyresgästVägglöss i lägenhet

– Det här är inget vi går ut och informerar om och jag tror knappast att hyresgästen heller berättar om det. Men det är ju även av omtanke till övriga hyresgäster som vi väljer att agera, säger Jens Ringö.

Annons

Enligt hyresvärdens ansökan till hyresnämnden har värden även blivit drabbade av stora kostnader till följd av de upprepade försöken att sanera lägenheten.

Hem & Hyra har inte kunnat nå hyresgästen.

Fakta: Vägglöss

En vägglus

  • Vägglusen är en skinnbagge som blir mellan fyra och fem millimeter lång. Den har en platt kropp och kan lätt ta sig in i mycket trånga utrymmen.
  • Den kan inte hoppa eller flyga utan tar sig fram genom att krypa. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta. Den är aktiv på nätterna och kan suga blod från människor och gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.
  • En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.
Läs också Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Nadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: "Värden agerar för långsamt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.