Annons

Överklagan hjälpte inte – måste flytta efter rekordstort lusangrepp

Göteborg ”Ett utav de värsta angreppen vi påträffat” skrev Anticimex om mängden vägglöss i göteborgarens lägenhet. Hyresvärden sade upp mannen, men han överklagade. Nu har hovrättens beslut kommit: hyresgästen måste flytta.
Foto: Lennart Falk/Anticimex

Hem & Hyra har tidigare berättat om den extremt vägglusangripna lägenheten i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det fanns så pass många löss i bostaden att de kröp omkring på ytterdörrens utsida och även i korridoren utanför. Men hyresgästen hade inte slagit larm till värden.

Inte heller öppnade mannen dörren eller svarade på telefonsamtal och sms från Anticimex och Störningsjouren. Till sist fick hyresvärden begära handräckning från Kronofogden för att komma in i lägenheten.

Mannen säger till Hem & Hyra att han inte märkt att det fanns ohyra i hans bostad. Han lever ett oregelbundet liv och sover ofta på andra platser, ibland veckor i sträck. Han har inte heller märkt av några bett eller sett lössen.

Läs ocksåNär ohyran riskerar kontraktet: “De spred sig jättesnabbt”

– Jag gillar inte att ha ljust i min lägenhet när jag är hemma, jag har alltid ganska mörkt, sade han när Hem & Hyra intervjuade honom i början av sommaren.

Annons

När sanerarna kom till huset befann han sig på behandlingshem.

Att inte slå larm om skadedjur anses vara en allvarlig form av misskötsel. Saneringen av mannens lägenhet tog tre månader och kostade 90 000 kronor. Dessutom hade vägglössen spridit sig till flera grannar.

Läs ocksåKriget mot västsvenska råttor trappas uppRåtta kommer ut ur avlopp.

Hyresnämnden gav därför bostadsbolget rätt att säga upp mannen. Han överklagade beslutet till Svea hovrätt.

Hovrätten anser dock att inget nytt tillkommit i målet och avslår överklagan. Nu måste mannen flytta ut. Eftersom han inte medverkade själv vid saneringen har det mesta av hans ägodelar slängts bort.

När Hem & Hyra når honom har han nyss fått hovrättens beslut.

Annons

– Jag läste brevet igår. Nu har jag en månad på mig, sedan måste jag ut ur lägenheten. Jag mår så dåligt så det finns inte, säger han.

Har du någon plan för vad du ska göra?

– Nej, inte alls. Jag vet inte vad som kommer att hända nu.

Läs också Vägglössen bland det värsta Anticimex sett – nu vill värden säga upp Frank Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.