Annons

Richards sömnlöshet i rätten

Göteborg Byggarbete och sprängningar nära bostaden kan inte räknas som störning. Det skulle göra förtätning för dyrt. Så resonerar kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg. Därför vägrar de ge hyresgäster ersättning.
Foto: Gustaf Görfelt
Arbetar natt. Richard Afrouz bodde i huset till vänster när Poseidon förtätade och uppförde husen till höger. ”Jag höll på att bli tokig, jag kunde inte sova ens med öronproppar och hörselkåpor” säger Richard som blev sjukskriven.

Under 2014 och 2015 lät Poseidon bygga ett nytt kvarter i Göteborgsstadsdelen Högsbohöjd. De nya husen byggdes bara 20–30 meter från de befintliga och arbetet innebar bland annat en stor mängd sprängningar. Richard Afrouz var en av grannarna.

– Jag arbetar natt. Men det gick inte att sova i lägenheten. Efter ett tag började jag må dåligt psykiskt, mycket på grund av sömnbristen. Att inte få sova används ju som tortyrmetod. Jag blev sjukskriven, säger Richard Afrouz.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han försökte lösa problemet på olika vis. Först bad han Poseidon låta honom använda en övernattningslägenhet eller ta in på hotell. Men det gick bolaget inte med på.

– Då försökte jag sova kvar i ett vilrum på jobbet, men det fick jag inte av försäkringsskäl. Jag försökte också byta till mig vilande jour, men det gick inte speciellt ofta. Till sist satt jag ofta kvar i bilen i Ullevigaraget bara för att få sova några timmar, säger Richard Afrouz.

På grund av dammet, bullret och sprängningarna gick det inte heller att använda balkonger och uteplatser under byggtiden. Richard och två andra hyresgäster vill nu ha nedsatt hyra i efterhand. De företräds av Hyresgästföreningen. Men Poseidon vägrar.

Läs ocksåHalv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

– Beloppen är ingenting för dem. Jag skulle kanske kunna få 14 000 som mest. Det är prejudikatet de är rädda för, säger Richard Afrouz.

Annons

Ärendet låg först i hyresnämnden för medling, men eftersom det kommunala bostadsbolaget inte infann sig där blev det inget. I maj väntar förhandlingar i tingsrätten.

Göran Leander är kommunikationschef hos Poseidon. Han medger utan omsvep att tvisten är en principfråga, eftersom förtätning är ett uttalat mål i Göteborgs stads utbyggnadsstrategi.

Läs ocksåPoseidon krävde hyresgästerna på 400 000

– Överallt i Göteborg byggs det välbehövliga hus i tättbebyggda områden. Då uppstår buller och störningar. Om vi skulle börja betala alla som känner sig störda får det stora konsekvenser för nyproduktionskostnaden. Det är ohållbart, säger Göran Leander.

Bor man i en stad får man helt enkelt tåla byggbuller, menar han.

– Det är olyckligt att Hyresgästföreningen driver den här frågan, de borde se den större bilden, säger Göran Leander.

Men Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, menar att man inte kan välja när hyreslagen ska gälla.

Annons

– Lagen säger att den som är utsatt för hinder och men i nyttjandet av sin bostad har rätt till ersättning. Den rätten är inte begränsad av att någon annan vill bygga billigt. Det här är dessutom enskilda fall, det skulle inte automatiskt ge alla som bor rätt till ersättning, säger hon.

Suzan Rasul påpekar dessutom att det inte är Hyresgästföreningen som organisation som står bakom stämningen av Poseidon.

– Hyresgästföreningen är bara ombud i den här frågan. Det är medlemmarna, Poseidons egna hyresgäster, som valt att vända sig till rättslig instans.

LÄS MER: Hyresgästföreningens två olika roller

Fakta: Här kan det också bli stök

• Förtätning pågår eller planeras på många håll i Göteborgsregionen.

• Exempel på kommande stora byggen i Göteborg är Fyrklöversgatan, Beväringsgatan och flera projekt i Frölunda.

• Några exempel från andra kommuner är Fontinbacken i Kungälv och Breared och Håsten i Varberg .

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.