HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

Göteborg Högljutt borrande i flera månader är en störning och ger rätt till sänkt hyra. Men i övrigt får man stå ut med att ha ett husbygge som granne. Det slår tingsrätten i Göteborg fast i målet om Poseidons förtätning på Högsbohöjd. Men bolaget tänker överklaga.
Foto: Arkivbild / Gustaf Görfelt
Richard Afrouz är en av hyresgästerna som mött Poseidon i tingsrätten. Han arbetade natt och kunde inte sova när byggarbetarna borrade och sprängde utanför hans hus. Tingsrätten konstaterar att borrandet var en störning. Däremot spelar det ingen roll att någon är extra känslig på grund av nattarbete.

LÄS MER: Poseidon krävde hyresgästerna på 400 000 i rättegångskostnader

Hem & Hyra har tidigare skrivit om målet i Göteborgs tingsrätt.

Läs ocksåRichards sömnlöshet i rätten

Bakgrunden är att kommunala bostadsbolaget Poseidon under 2014–2015 genomförde en förtätning på Högsbohöjd. Arbetet innebar att ett nytt kvarter byggdes bara några tiotal meter från befintliga hus, med bland annat bergborrning, sprängningar, stenkross och byggtrafik.

Tre hyresgäster klagade på att de blev störda och inte kunde använda sina lägenheter fullt ut. I efterhand ville de därför ha nedsatt hyra.

Men Poseidon vägrade, eftersom bolaget inte vill se ett prejudikat.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

– Överallt i Göteborg byggs det välbehövliga hus i tättbebyggda områden. Då uppstår buller och störningar. Om vi skulle börja betala alla som känner sig störda får det stora konsekvenser för nyproduktionskostnaden. Det är ohållbart, sade Poseidons kommunikationschef Göran Leander till Hem & Hyra i mars.

Nyligen kom tingsrättens dom. Domen är till största delen en seger för Poseidon, men delvis en seger för hyresgästerna.

Rätten underkänner de flesta av de boendes klagomål, eller anser att de inte är tillräckligt bevisade.

Läs också70-plussare får förtur till lägenheter i HunnebostrandArbetsledare Mattias Kullbratt och vd Tomas Reuterberg samarbetar för att ombyggnaden av äldreboendet ska bli så bra som möjligt. "Det kommer att bli ett fantastiskt fint boende för våra hyresgäster", säger Tomas Reuterberg.

Trafikbuller får man tåla i en stad, därför kan inte byggtrafik vara skäl till nedsatt hyra, slår tingsrätten fast.

Sprängningarna och vibrationerna har hållit sig inom gränsvärdena. Det går inte att bevisa att skadorna i den ena hyresgästens lägenhet kommer från sprängningar.

Att entreprenören bett hyresgästerna att inte befinna sig på uteplatser, balkonger eller vid fönstren under sprängningar kan inte heller anses vara hinder i den normala användningen av bostaden. Sprängningarna har bara ägt rum några gånger om dagen och varat korta stunder, skriver tingsrätten.

Stenkrossning kan vara bullrigt, men det finns inga bevis kring var eller hur den ägt rum och då går det inte att avgöra om det är en störning.

När det gäller dammet har inte hyresgästerna kunnat bevisa att det varit en värre störning än pollen eller trafikdamm.

Däremot ger tingsrätten hyresgästerna rätt i två fall.

Det ena gäller borrningen, som pågått timvis i sträck så gott som varje dag i två månader. Bullret har legat på 100 decibel på en meters avstånd, vilket är mer än en tungt trafikerad gata på samma avstånd.

Därför får två av hyresgästerna nedsatt hyra med 15 procent. Men bara för den tid som gick från att de första gången mejlade till Poseidon och klagade fram till att borrningen anses ha upphört. Den tredje hyresgästen hörde av sig först efter borrningen och får därför inga pengar, trots att ljudet rimligen varit lika starkt hos henne.

Hon får däremot en mindre hyresnedsättning för en annan punkt. Det handlar om att Poseidon tagit en del av hennes uteplats i anspråk.

Sammanlagt får de två första hyresgästerna tillbaka 2 300 kronor på sin hyra. Den tredje får tillbaka 1 900 kronor.

Ersättningen de får äts dock nästan upp av att de samtidigt får betala 1 400 respektive 1 200 kronor till Poseidon i rättegångskostnader.

Poseidon meddelar att de tänker överklaga domen till hovrätten.

LÄS MER:

Poseidon krävde hyresgästerna på 400 000 i rättegångskostnader

Richards sömnlöshet i rätten

Läs också Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Planen för billig renovering havererade vid första försöket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.