HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Poseidon krävde hyresgästerna på 400 000

Göteborg De boende ville ha nedsatt hyra för att de stördes av byggbuller. Kommunala värden Poseidon svarade med att försöka få dem att betala rättegångskostnader på drygt 400 000 kronor.
Foto: Gustaf Görfelt
Arbetar natt. Richard Afrouz bodde i huset till vänster när Poseidon förtätade och uppförde husen till höger. ”Jag höll på att bli tokig, jag kunde inte sova ens med öronproppar och hörselkåpor” säger Richard som blev sjukskriven. ARKIVFOTO.

LÄS MER: Halv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

– Jag uppfattar det som att Poseidon velat skrämma bort dem. Hyresgästerna har bara velat kräva sina rättigheter, men fått veta att de riskerar väldigt höga kostnader, säger Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, och som har företrätt de boende.

Läs ocksåRichards sömnlöshet i rätten

Domen i Göteborgs tingsrätt ger de tre hyresgästerna rätt till en viss del. De får tillbaka mindre belopp i hyra. Anledningen är att de varit utsatta för störande ljud från bergborrning respektive blivit av med en bit av sin uteplats, när Poseidon byggt ett nytt kvarter intill deras hus.

Två av hyresgästerna hade yrkat på att få tillbaka 22 031 kronor gemensamt. Den tredje hyresgästen ville ha tillbaka 12 946 kronor.

Beloppen de fick ut var 2 300 kronor respektive 1 900 kronor.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

Huvuddelen av målet vanns dock av Poseidon. Och hade det kommunala bolaget fått som det ville hade de tre privatpersonerna fått betala 411 147 kronor i rättegångskostnader.

Nu blev det inte så eftersom tingsrätten bestämde att målet skulle betraktas som förenklat tvistemål i stället för ”vanligt” tvistemål.

Ellinor Rapp.

– Förenklade tvistemål är när det handlar om små summor, under halva prisbasbeloppet. Då får man bara ta ut kostnad för en timmes rättshjälp om man vinner. Det är för att man ska kunna ta sådana här mål till rätten utan att motparten drar dit Leif Silbersky och sedan tvingar dig att betala för det, säger Ellinor Rapp.

Poseidon ville att målet skulle behandlas som ett vanligt tvistemål trots att det handlade om små summor. Ellinor Rapp ställer sig frågande till varför.

Göran Leander är chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon. Han säger att det absolut inte handlar om att försöka skrämma hyresgäster till tystnad.

– Det är normalt i ett tvistemål att den som förlorar betalar. Det här kostar mycket och det är i förlängningen hyrespengar som får betala det. Vi måste försvara hyresgästkollektivet, vi kan inte ha en situation där vi måste ta olika juridiska processer och det kan kosta hur mycket som helst, säger Göran Leander.

Läs också70-plussare får förtur till lägenheter i HunnebostrandArbetsledare Mattias Kullbratt och vd Tomas Reuterberg samarbetar för att ombyggnaden av äldreboendet ska bli så bra som möjligt. "Det kommer att bli ett fantastiskt fint boende för våra hyresgäster", säger Tomas Reuterberg.

Nu tänker Poseidon överklaga till hovrätten för en ny process.

– Vi tycker det här är så principiellt viktigt. Det är orimligt att man kan få nedsatt hyra på grund av byggarbete som sköts på helt normalt sätt. Om det finns berg där man bygger så måste man borra. Då uppstår det ljudstörningar och vi tycker det är fel att behöva betala för det, säger Göran Leander.

Han påpekar att den nuvarande domen ger hyresgäster rätt till nedsatt hyra oavsett vem som bygger.

Göran Leander.

– Även om det inte är vi så kan vi tvingas betala. Nu byggs till exempel Västlänken, det kan bli många krav, säger Göran Leander.

I förlängningen skulle ett sådant system göra hyrorna i nybyggda hus ännu högre, enligt Leander.

– Kostnaden kommer att landa på byggproduktionen. Den som bygger måste ta höjd för en sådan risk. Med tanke på hur dyrt det redan är att bygga kan vi inte ha det så, säger Göran Leander.

LÄS MER:

Halv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

Richards sömnlöshet i rätten

Fakta: Vem betalar?

Om Hyresgästföreningen agerar som ombud åt en eller flera medlemmar i ett tvistemål, så står inte föreningen för eventuella rättegångskostnader om hyresgästerna förlorar.

Men om hyresgästerna har hemförsäkring så finns normalt ett rättsskydd i den. Rättsskyddet är till för att täcka juridiska kostnader.

Det finns även viss möjlighet att få hjälp av Rättshjälpsmyndigheten.

Läs också Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Planen för billig renovering havererade vid första försöket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.