Annons

Romsk kvinna anmäler värd för diskriminering

Vänersborg ​Trots undertecknat kontrakt gör hyresvärden i Vänersborgs kommun allt för att få en hyresgäst att flytta på grund av att hon är rom. Värden förstår ingenting av anklagelserna. Nu synar diskrimineringsombudsmannen (DO) fallet.

​Kvinnan flyttade till bostaden i ett samhälle utanför Vänersborg i december 2009. Enligt hyresgästen blev det problem redan innan inflyttningen, trots att kontraktet var undertecknat.

Enligt kvinnans anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO) ville värden inte att hon skulle flytta in.
Därefter ska trakasserierna ha fortsatt. Bland annat ska värden upprepade gånger försökt få kvinnan att flytta eftersom ”sådana som hon inte är önskvärda” och värden ”inte vill ha zigenarpack i sina bostäder”.
Värden ska ha sagt att kvinnan drar in ohyra och har varit i tvättstugan och fotograferat hennes tvätt. Grannarna ska ha blivit varnade för familjen, med enda argumentet att de är romer.
I sin anmälan skriver kvinnan att hon känner sig så kränkt att hon bara vill dö. 

Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

Det är förbjudet enligt lag att diskriminera någon baserat på till exempel etnisk tillhörighet. Därför krävde DO svar på ett antal frågor, bland annat om kvinnan är önskvärd som hyresgäst. DO vill också veta om det är normalt förfarande att värden kolla om hyresgästernas bilar är skattade och besiktigade och om värden brukar prata med grannar i fastigheten om andra hyresgäster. Enligt anmälan har den romska kvinnan även fått utstå sådant.

Annons

I svarsbrevet från värden är bilden av händelserna en helt annan. Fastighetsägaren dementerar allt som står i anmälan och hävdar att både hon och hennes nu avlidne make alltid levt enligt principen att alla är lika mycket värda. Dessutom är en av familjens närmaste vänner rom. Hon förstår inte vad anklagelserna går ut på och har aldrig hört talas om att kvinnan skulle haft problem vid inflyttningen. Fram till makens bortgång i våras kan hon inte minnas att det varit några större problem kring hyresgästen men därefter har läget försämrats. Anmälan till DO är ett exempel på det enligt kvinnan. 

DO har ännu inte beslutat vad nästa steg i ärendet blir. Ansvarige juristen Linus Kyrklund uppger att han inom kort ska diskutera fallet med sina närmsta kolleger. Därefter tas beslut om fortsättningen.

Annons
Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering
Läs också Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.