Annons

Så döps gatorna i Helsingborg

Nyheter Vet du varför din adress heter som den heter? Maria Ramelius har till arbetsuppgift att namnge gatorna i Helsingborg.

Allt börjar när en detaljplan vunnit laga kraft. Då går Maria Ramelius, som jobbar vid stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg, igenom hur många kvarter och gator som behöver namnges. I det läget vet hon inte om det är hyresrätter, bostadsrätter eller villor som kommer att byggas. Det hon vet är om det är ett industri- eller bostadsområde.

Hon börjar med att läsa in sig på områdets historia för att se om det funnits någon gammal gård eller speciell verksamhet där. Då namnsätter hon efter det.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu när till exempel Helsingborgs lasarett byggs om får området en hel del nya namn av kvinnor som betytt mycket för området och orten. Ett exempel är Julia Brinks gränd som är uppkallad efter Sveriges första kvinna som doktorerade i medicin. Julia Brink var dessutom fredsaktivist och vän med Florence Nightingale.

Annons

Vad är det viktigaste du tänker på när du namnger en adress?

– Tumregeln är att det ska vara lätt att stava, uttala och inte väcka anstöt. När det gäller personnamn ska personen i fråga varit död i minst fem år. Av säkerhetsskäl ska adressen inte gå att missförstås. Ett barn ska kunna uttala det och kunna larma räddningstjänsten.  

Läs ocksåKnark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdetHär, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.

Har du exempel på mindre lyckade adresser?

Annons

– Tjockögatan och Flatögatan är kanske inte så lyckade. Det är namn jag aldrig hade valt om det var jag som skulle namnge dem. För mig är det viktigt att jobba efter mottot att det ska vara en adress som jag själv kan tänka mig att bo på.

Fakta: Nya eller ändrade platsnamn i Helsingborg

Kvarter: Forntiden, Stenåldern, Bronsåldern, Medeltiden, Arkeologen.

Gator och platser: Rosenkransgatan, Gråsidengatan, Apeloxegatan, Stjärnbergagatan, Silversparregatan, Snöfågelgatan, Blombergagatan, Julia Brinks gränd, Svartbrödragränden, Charlotte Yhlens gata, Karolina Widerströms gata, Karabygatan.

Läs också Etablerad värd verktyg för penningtvätt i miljonklassen – spökpersoner betalade hyran Så kunde 3 000 spökpersoner bo i samma trea – öppen adresshandel bland kriminella Hannas chock: Grannen använde hemmet som brottscentral – penningtvätt för miljoner Rysk liga tjänade 52 miljoner - så blir din granne "spökperson" åt grovt kriminella

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.