Annons

Per-Olof har en okänd man skriven hos sig – Skatteverket gör ingenting

Mark En okänd man är skriven på Per-Olof Johanssons adress. Men Skatteverket gör inget åt saken. ”Vi har inte tillräckligt med resurser ”, säger Elisabeth Båvall på Skatteverket. ”Obehagligt och obegripligt”, säger Per-Olof.
Per-Olof Johansson i Örby i Marks kommun har en, för honom, okänd man skriven hos sig.
Foto: Karin Gistedt
Det var när Per-Olof Johansson, P-O, kollade sin nya adress på nätet som han upptäckte att han har en okänd sambo. "Det är obehagligt", säger P-O.

Per-Olof Johansson, P-O, flyttade in i sitt hyresradhus i Örby utanför Skene i Marks kommun i mars i år. När han därefter kollade om hans flyttanmälan gått igenom upptäckte han att en okänd man var skriven på hans adress.

– Jag blev förstås förvånad, för den mannen hade jag aldrig hört talas. Och det är ju bara jag som bor här, säger P-O.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

P-O kontaktade Skatteverket, som har hand om folkbokföringen, för att få problemet åtgärdat. Detta var i början av juni.

– Jag fick tala med en kvinna som tog emot mina uppgifter. Och jag förutsatte att de skulle göra något åt saken, säger P-O.

Men inget hände. När P-O i oktober åter kollade sin adress stod det fortfarande att han bor tillsammans med den okände mannen. P-O kontaktade då Skatteverket på nytt och lämnade samma uppgifter. När en vecka hade gått och inget hade hänt ringde han upp myndigheten igen.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

– Då fick jag veta att mitt ärende hade blivit nedlagt, två gånger. Först, dagen efter att jag ringde dem i juni, och sedan dagen efter att jag kontaktade dem i oktober. Jag frågade varför och fick till svar att de inte har tillräckligt med resurser för att utreda den här typen av ärenden, säger P-O.

”Obehagligt och obegripligt”

Han tycker att situationen är obehaglig och att Skatteverkets agerande är obegripligt.

– Jag har ju ingen aning om vad det här är för en person. Om han har skulder eller har gjort något brottsligt. I värsta fall skulle ju polisen kunna komma hit och göra en husrannsakan utan att jag kan göra något åt det, säger P-O.

Läs ocksåKnark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdetHär, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.

– Sen tror man ju att myndigheter som Skatteverket och Folkbokföringen ska se till att det blir rätt. Men istället lägger de ner ärendet utan att ens meddela mig, säger P-O.

Utreder bara vid hot, våld eller ekonomisk skada

Elisabeth Båvall är kontrollstrateg på Skatteverkets folk- och fastighetsregister. Hon säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall. Men bekräftar innehållet i P-O:s historia.

Annons

– Vi saknar resurser för att utreda alla tips om felaktigt folkbokförda personer som vi får in. Vi måste prioritera och utreder därför bara de fall där tredjepart drabbats av hot, våld eller har lidit ekonomisk skada. Det innebär att vissa anmälda fel inte utreds vidare. Istället skickar vi en påminnelse till personen som kan vara folkbokförd på fel adress, så att han eller hon själv kan rätta uppgiften, säger hon.

Vart skickar ni den påminnelsen?

–  Det är oftast inte meningsfullt att skicka påminnelsen till den adress där personen troligtvis inte bor. Vi skickar alltid en påminnelse via digital brevlåda som ju allt fler personer är ansluta till, eftersom vi når personen oavsett var den befinner sig. Och i bland har personen eller myndigheten som underrättar oss tillgång till en ny adressuppgift och då försöker vi dessutom att nå personen på den adressen.

100 000 felaktigt folkbokförda

Enligt Elisabeth Båvall får Skatteverket varje år in cirka 100 000 tips på personer som är felaktigt folkbokförda. Ungefär hälften av tipsen kommer från privatpersoner, som P-O. Övriga lämnas av olika myndigheter.

– I många fall löser det sig av sig själv. Det kan handla om personer som flyttat och som har glömt att skicka in en flyttanmälan. När de väl kommer på det och skickar in sina nya uppgifter är situationen löst. Men det finns även de som uppsåtligen lämnar oriktiga uppgifter och när det drabbar samhället eller privatpersoner startar vi en utredning, säger Elisabeth Båvall.

Elisabeth Båvall, Skatteverket
Ett ärende som P-O Johanssons prioriteras bort av Skatteverket enligt Elisabeth Båvall.

Varför plockar ni inte bara bort den här personen från P-O Johanssons adress?

– För att vår nuvarande lagstiftning inte tillåter det. Innan vi kan flytta en person från en folkbokföringsadress måste vi veta var personen faktiskt bor. Och om personen inte samverkar kan det bli en komplicerad och utdragen process, säger Elisabeth Båvall.

När P-O förstod att hans ärende hade blivit avskrivet tog han kontakt med Skatteverkets Allmänna ombud, AO, för att överklaga. Han fick då veta att detta inte var möjligt.

– Jag ses inte ens som en part i målet. Och att ett sånt här ”formlöst avslutande av ärendet” inte kan överklagas, säger P-O.

Annons

Elisabeth Båvall bekräftar P-O:s uppgifter.

– I såna här fall handlar det inte om ett beslut från vår sida. Vi har fått en underrättelse, ett tips. Men eftersom vi inte har tillräckligt med resurser för utreda alla tips lämnas vissa ärenden utan åtgärd.

Så är P-O Johanssons ärende avslutat för er nu?

– Vi sparar alla upplysningar. Och skulle det hända något nytt. Om tredjepart drabbas på något sätt kan man komma in med kompletteringar Och då kan ärendet flyttas upp på vår prioriteringslista.

Hoppas på lagändring

Elisabeth Båvall säger att Skatteverket försökt få till en lagändring som skulle förändra situationen för P-O och andra som drabbats av att ha en person felaktigt folkbokförd hos sig. En lag som gjorde det möjligt för myndigheten att plocka bort personen från den felaktiga adressen och, i väntan på att man hittar rätt adress, placera denna person på en så kallad väntlista.

– Det finns ett utredningsförslag om detta och förhoppningsvis kan det bli verklighet 2023, säger Elisabeth Båvall.

P-O har även kontaktat sin hyresvärd Marks Bostads AB. De har bekräftat att det bott en man med det namnet på P-O adress, men att de inte kan ge ut några kontaktuppgifter till honom.

– Jag bad dem att kontakta honom. De gjorde ett försök men fick inte tag på honom. Så där fick jag ingen hjälp, säger P-O.

Fakta: Hundratusentals tips om felaktig folkbokföring
  • 2021 (till och med vecka 47) har Skatteverket fått in totalt 89 321 tips om felaktig folkbokföring. 53 171 kommer från andra källor än myndigheter. Det handlar främst om privatpersoner, men tipsen kommer även från företag, fastighetsägare och andra som inte rapporterar om sin egen privata adress.
  • 2020  totalt 104 002 tips, varav 59 017 kom från andra än myndigheter.
  • 2019 totalt 79 098, varav 35 754 från andra än myndigheter.
  • Ökningen mellan år 2019 och 2020 beror troligtvis på tjänsten ”Visa folkbokförd på samma adress” som Skatteverket lanserade i början av 2020. En tjänst som gjorde det lättare att uppmärksamma och rapportera eventuella fel.

Källa: Skatteverket

 

Läs också Hannas chock: Grannen använde hemmet som brottscentral – penningtvätt för miljoner Rysk liga tjänade 52 miljoner - så blir din granne "spökperson" åt grovt kriminella Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.