Annons

Knark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdet

Nyheter I den rosa villan finns sedan länge en brottscentral för ett rysktalande nätverk som ingen kommer åt – mitt bland hyreshusen. Droger, illegala arbetare, stöldgods och misstänkt prostitution är bara något av det polisen funnit.
Här, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.
Foto: Stadsbyggnadskontoret
Här, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.

Mellan flerbostadshusen i den lugna Stockholmsförorten står en byggnad som sticker ut. Den ljusrosa tvåvåningsvillan är sliten. Fasaden är avskavd på sina ställen och på den trasiga skorstenen har lösa tegelstenar kladdats fast med betong. Huset omgärdas av höga lövträd och man måste gå fram till grinden för kunna se att det rör sig innanför fönstren.

Det dolda läget fyller sitt syfte. Här pågår ljusskygg verksamhet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Arbetare går in och ut genom huset.
Arbetare går in och ut genom huset.

Fattiga ryssar blir  bolagsägare

I Hem & Hyras granskning om lägenheter och hus som brottscentraler kan vi visa hur rysktalande nätverk använder sig av adresser för att kunna ägna sig åt grov ekonomisk brottslighet. De kriminella utnyttjar rysktalande fattiga människor som de betalar småsummor för att skriva dem på olika adresser och sätta dem i företagsstyrelser för att själva slippa straff. Sedan börjar miljonrullningen.

Vi ser att personer från tidigare Sovjetrepubliker som begått småbrott står skrivna i den rosa villan. Personerna ser också ut att driva företag.

En av dem är en 62-årig man från Georgien. Mannen har skulder som gjort att Kronofogden tagit hans bil och mannen har vid upprepade tillfällen snattat småsaker på Coop och Ica. Samtidigt står han skriven i det rosa huset och har även varit ägare till ett företag inom byggbranschen med sin bas i villan. En man från Lettland står skriven på villan och sägs ha varit ägare till ett bolag i flyttbranschen. Företaget gick i konkurs med 1,5 miljoner i skulder, största delen på grund av obetald skatt. Mannen utvandrade samtidigt som han ”drev” bolaget.

Läs också21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinneMetallpinne och Skellefteå tingsrätt.

Villan – ett brottsverktyg

Mycket tyder på att personerna aldrig stått bakom bolagen och att villans adress används som ett brottsverktyg i ryskspråkiga företagsupplägg, för att undkomma skatt och arbetsgivaravgifter. I grafiken här intill kan du se hur det fungerar.

Hem & Hyra beger sig till huset för att få veta mer. Vi ser män i byggkläder som går in och ut genom grinden, hör att de pratar ryska. Det verkar vara någon sorts boende. Det står husvagnar, husbilar och bilar utan nummerplåtar på gården.

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

I rättshandlingar och polisens händelserapporter ser vi att stöldgods och droger tagits till villan, att personer gripits i huset och att andra avvisats ur landet. Polisen har under flera år rapporterat om olaga hotellverksamhet, narkotikabrott och häleribrott på adressen. Man har även misstänkt prostitution som utgår från adressen.

Polisen om villan: ”Är organiserat”

Vi pratar med flera personer inom polisen som berättar om en brottscentral i huset. En person inom polisen som utrett rysktalande brottslighet berättar hur det har sett ut på tillslagen i det rosa huset.

– Det finns rum inrättade med våningssängar, på översta våningen och nere i källaren. Och så bor folk i husvagnar ute på gården. Uppskattningsvis finns det 25 bäddar, så det rör sig om illegal hotellverksamhet.

Annons

– Det finns kriminella som bor där. Det är en hub för illegal arbetskraft och en hälericentral, säger utredaren.

När Stadsbyggnadskontoret kom på besök var villan fylld med våningssängar.
När Stadsbyggnadskontoret kom på besök var villan fylld med våningssängar.

Rysktalande personer som styr boendet kommer dit regelbundet och tar betalt av arbetarna.

– Det är uppenbart att det är organiserat. Vi har sett några som kommer dit på kvällarna för att driva in pengar för boendet. Det kan kosta upp till 5 000 kronor i månaden för en madrass.

Kriminella drar in en miljon svart per år

Utredaren beräknar att de som kontrollerar huset får in över en miljon per år oskattat – i kontanter – bara på att hyra ut sängplatser.

Så de som står bakom det här upplägget har stora resurser?

– Ja. Det är samma personer som man ser ta emot rysktalande personer i hamnen som rör sig kring det här huset. Det är en apparat, en multikriminell apparat.

Robert Lindström, gränspolis, berättar att en man med kopplingar till en rysktalande maffiaorganisation från forna Sovjetunionen styr boendet. Mannen använder mellanhänder för att kontrollera det som händer i det rosa huset.

– Honom kommer vi inte åt, säger Robert Lindström, som anser att det är frustrerande att varken polisen eller Stockholms stad har lyckats stoppa den kriminella verksamheten, trots att den pågått i huset under flera år.

Kan inte få bort det olagliga boendet

Robert Lindström säger att han har hoppats få bort boendet, eftersom han anser att det rör sig om illegal hotellverksamhet.

– Vi har försökt flera gånger att få ett ärende på hotellverksamheten. Men om åklagarna helt enkelt inte orkar eller vill driva det, det vet jag inte, säger han.

Annons
När Hem & Hyra kommer till villan står det på nytt oregistrerade bilar, husbilar och husvagnar på tomten.
När Hem & Hyra kommer till villan står det på nytt oregistrerade bilar, husbilar och husvagnar på tomten.

Personer från Stadsbyggnadskontoret har gång på gång varit på besök i villan. Det har bland annat handlat om larm om illegal hotellverksamhet. Bilder inifrån huset visar att rum belamrade med våningssängar och mat och prylar som ligger överallt.

Vid ett platsbesök 2019 skriver man att det ”totalt fanns totalt 8 inredda sovrum, 2 st. husvagnar samt totalt 37 st. bäddar.” Men vid senare besök ska bäddarna ha blivit färre och i mars i år stod bara fem personer skrivna på fastigheten. Villaägaren har skickat in ett avtal med hyresgästen om att max sex personer får bo i huset.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade därför i början av mars att lämna tillsynsanmälan om olovligt boende utan åtgärd. Det innebär alltså att ägaren inte behöver göra något åt villan.

Åker tillbaka till villan

Precis före publiceringen av den här artikeln på nätet åker vi tillbaka till villan. Aktiviteten är livlig, vi ser hur folk rör sig i inne i huset. Flera utlandsregistrerade bilar och husbilar står på tomten. Andra bilar saknar helt registreringsskyltar. Rysktalande arbetare går in och ut genom grinden.

En ny person med ett kriminellt förflutet står skriven i huset. Det är en 38-årig man med ryskt ursprung som suttit i fängelse flera gånger för misshandel och narkotikabrott.  Enligt Bolagsverket driver han ett nystartat företag inom städbranschen. Mannen ska ha flyttat in i det rosa huset i somras och hans företag står skrivet i den slitna villan. Det här tyder på att den ekonomiska brottsligheten fortsätter.

Rysktalande arbetare har trängts ihop på våningssängar i huset och i en oisolerad utbyggnad på gården.
Rysktalande arbetare har trängts ihop på våningssängar i huset och i en oisolerad utbyggnad på gården. Foto: Stadsbyggnadskontoret

Arbetare har bott under hemska förhållanden i villan, bland annat i en oisolerad utbyggnad på gården. Enligt källor hos polisen finns brottscentralen kvar och när vi begär ut polisens alla händelserapporter för det rosa huset för det senaste året hittar vi mängder av nya ärenden: En person har sett drogförsäljning utanför huset, två personer som köpte paket med misstänkt narkotika i påsar stora som handflator och sedan gick i in i villan. En företagare följde efter sin stulna firmabil via GPS och hittade bilen på gården vid huset, där två män stod och skruvade isär bilen. Flera bilar har stulits och transporterats till huset och en efterlyst person har varit vid villan.

Kriminella fortsätter styra villan

Alla händelserna har skett efter Stadsbyggnadskontorets beslut i mars om att låta villan vara. Det är tydligt att den kriminella, rysktalande verksamheten ändå fortgår och boendet finns kvar.

Agneta Granlind, chef för tillsynsenheten på bygglovsavdelningen, säger nej till en telefonintervju men skriver i ett mejl att Stadsbyggnadskontoret inte kan ingripa med plan- och bygglagen längre än man har gjort och att ”om olovligheter i form av upplag eller för många boende på nytt kan konstateras, så föreslår jag att man gör en ny tillsynsanmälan.”

Hem & Hyra har inte lyckats nå ägaren av huset.

Läs också Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.