Annons

Första HD-domen efter lagskärpningen – sambos måste ändra adress inom en vecka

Göteborg Göteborgaren flyttade ihop med sin flickvän utan att göra någon flyttanmälan. Efter bara en månad blev han anmäld för folkbokföringsbrott. Högsta domstolen dömer nu mannen till böter och slår fast: den som vill prova samboliv måste ändra sin adress inom en vecka.
Foto: Pixabay
Blir du sambo behöver du göra en flyttanmälan inom en vecka, även om ni till en början bara testar att bo tillsammans på prov. Annars riskerar du att åka dit för folkbokföringsbrott.

– Jag ville inte flytta adressen helt för jag ville testa på sambolivet först.

Så säger en ung man i förhör med polisen en försommardag i Göteborg. Han ska snart fylla 26, och har flyttat in hos sin tjej för bara någon månad sedan. Men han är fortfarande skriven på sin gamla adress, och det har myndigheterna upptäckt. Nu misstänks han för folkbokföringsbrott.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Mannen upprepar sin förklaring i Göteborgs tingsrätt ett halvår senare. Han hävdar att han ville börja med att ”provbo” som sambo för att se om det skulle funka. Tingsrätten väljer att fria.

Det är en ovanlig dom, de flesta som åtalas för folkbokföringsbrott döms. Men domstolen tar fasta på ett undantag i lagen, som säger att tillfälliga flyttar inte kräver någon flyttanmälan (se faktaruta nedan).

Tingsrätten skriver i sin dom att ”själva begreppet ’provbo’ innefattar en avsikt att endast testa att leva tillsammans en kortare period för att sedan avgöra om man vill flytta ihop”.

Läs ocksåMassiv ökning av åtal för folkbokföringsbrott – han fälldes för att "provbo" med flickvänAllt fler åtala för adressfusk. Bild på dörr och lagbok.

Men åklagaren väljer att överklaga, och i hovrätten blir utfallet ett helt annat. Göteborgaren döms för folkbokföringsbrott, till dagsböter på sammanlagt närmare 36 000 kronor.

Annons

Pilotfall i Högsta domstolen

Nu har fallet prövats av Högsta domstolen – det första i sitt slag att få prövningstillstånd i högsta instans sedan folkbokföringslagen skärptes för snart fyra år sedan.

Högsta domstolen slår fast att den som vill testa samboliv inte kan räkna med några undantag i lagen. ”Om en person på prov flyttar in hos någon som han eller hon har en relation med, är det typiskt sett oklart om och i så fall när personen kommer att återvända till sitt tidigare boende”, konstaterar domstolen.

Läs ocksåSå funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brottDen som bryter mot folkbokföringslagen riskerar fängelse. Det går inte att folkbokföra sig på en postbox.

Alltså handlar det inte om något tillfälligt avbrott i det vanliga boendet, som undantaget kräver. Högsta domstolen tycker inte heller att handlingen är ringa, alltså en lindrig förseelse som inte ger något straff.

Därför döms göteborgaren för folkbokföringsbrott. Däremot sänks hans dagsböter till drygt 15 000 kronor, efter en ny bedömning av hans ekonomiska förhållanden. Han ska också stå för sina egna rättegångskostnader.

”Trodde att man hade rätt att testa”

Hem & Hyra har varit i kontakt med mannen, som väljer att avstå kommentar. Han har tidigare sagt till Hem & Hyra att tillämpningen av den skärpta folkbokföringslagen känns ”lite som lotteri”:

Annons

– Jag trodde att man hade rätt att testa.

Allt fler ställs inför rätta för att ha skrivit sig på fel adress. På ett år har antalet åtal ökat med 150 procent, vilket Hem & Hyra nyligen rapporterat om.

Den som döms för folkbokföringsbrott får oftast böter, men straffskalan innehåller även fängelse i högst sex månader.

Fakta: Så ska du skriva dig – detta gäller
  • Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du huvudsakligen sover. Om du flyttar ska du ändra din folkbokföring hos Skatteverket inom en vecka.
  • Lagen innehåller ett undantag. Det gäller om du under en på förhand bestämd tid, max ett år, mestadels bor på en annan adress än där du har ditt verkliga hem. Avbrottet ska vara tillfälligt, till exempel för kortare studier eller en tidsbegränsad anställning där syftet är att du sedan ska återvända hem. Då behöver du inte göra flyttanmälan och ändra din folkbokföring, eftersom du inte anses ha ändrad bosättning.
Läs också Här åker du oftast fast för fel adress: ”Vi anmäler jättemycket” Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.