Annons

Hannas chock: Grannen använde hemmet som brottscentral – penningtvätt för miljoner

Nyheter Lägenheten var en brottscentral, där en 49-årig man styrde en stor penningtvättsapparat och drog in miljoner. Hanna och Victoria som bor rakt under blir chockade när de får höra om den kriminella grannen. De märkte ingenting.
Hanna Louli bor i lägenheten rakt under den tidigare brottscentralen. Där har en 49-årig man styrt ett kriminellt nätverk och tvättat miljoner.
Foto: Förundersökning/Johan Fyrk
Hanna Louli bor i lägenheten rakt under den tidigare brottscentralen. Där har en 49-årig man styrt ett kriminellt nätverk och tvättat miljoner.

Hem & Hyra berättar om hur rysktalande ligor lurar staten på enorma belopp genom ett uttänkt schema där de skapar nya, påhittade ”spökliv” åt riktiga människor. Fattiga personer från öst skeppas till Sverige, luras att skriva på papper på Skatteverket och blir till låtsasföretagare i Sverige. När de återvänt hem börjar penningtvätten i deras namn.

En 49-årig man med ryskt ursprung, som du kan läsa om här, tvättade 52 miljoner kronor åt fuskande byggbolag med hjälp av importerade spökpersoner.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
De här två personerna (en estnisk och en rysk man) har tagits till Sverige för att att skriva på papper på Skatteverket. Därefter har deras identiteter utnyttjas i en penningtvätt på 52 miljoner kronor.
De här två personerna (en estnisk och en rysk man) har stått skrivna på adresser i Stockholm. Men de har i själva verket aldrig bott där, utan bara utnyttjats när kriminella tvättat pengar i deras namn. Vi träffar deras ”grannar”. Foto: Förundersökning

Tog hand om bankdosor och kontanter

På sjunde våningen i ett tegelhus i västra Stockholm samarbetade en 25-årig med den ryske mannen. Här har ett bluffbolag och en spökperson stått skrivna. 25-åringen, som tidigare är dömd för brott mot knivlagen, har tagit hand om post, bankkort, tagit ut kontanter och skickat bankdosor på order av sin chef. Personer har kommit till lägenheten för att hämta och lämna pengar. De svarta miljonerna har rullat.

Vi åker dit och träffar grannarna.

Oksana Bezruka, här med sonen Mark, blir chockad när hon får höra att hon bott granne med en stor penningtvätt.
Oksana Bezruka, här med sonen Mark, blir chockad när hon får höra att hon bott granne med en stor penningtvätt.

När vi besöker tegelhuset möts vi av förvånade och chockade grannar. Oksana Bezruka från Ukraina är hemma med sin sju månader gamla son Mark.

– Jag blir chockad när du berättar det här. Myndigheterna borde kontrollera mer vem som bor var. Bankerna borde också kontrollera bättre hur pengarna går. Varje gång vi för över några tusen till släkten i Ukraina får vi frågor om det från banken. Men kontrollerna verkar inte ha varit lika hårda för dem, säger hon och pekar mot lägenheten ovanför.

Orolig för utvecklingen i samhället

Medan hon har läst SFI och tagit hand om barnen har en liga tvättat miljoner en våning ovanför. Oksana säger att hon inte har sett något misstänkt och skrattar till nervöst när hon förstår vad som hänt.

Annons

Hon pratar om att hon är orolig för utvecklingen i samhället i stort, med gängskjutningar och annat våld.

Läs också21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinneMetallpinne och Skellefteå tingsrätt.

– Det är otäckt att vi har haft sådana grannar. I dag kan man förvänta sig vad som helst.

Lisbeth Thörnblom bor på våningen ovanför brottscentralen. Han anser att folkbokföringen på Skattemyndigheten borde ha koll på vem som bor var för att undvika brott med hjälp av falskt skrivna personer.
Lisbeth Thörnblom bor på våningen ovanför brottscentralen. Han anser att folkbokföringen på Skattemyndigheten borde ha koll på vem som bor var för att undvika brott med hjälp av falskt skrivna personer.

Lisbeth Thörnblom bor på våningen ovanför brottscentralen.

– Va, 52 miljoner! Jag blir alldeles matt. Att jag bott granne med penningtvättare, det hade jag ingen aning om. Jag blir väldigt berörd, faktiskt. Jag har hört talas om att man kan skriva sig på en adress där man inte bor, men jag trodde inte att det var så illa.

Läs ocksåKnark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdetHär, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.

Vad tycker du att man borde göra för att stoppa dessa ligor?

– För det första borde folkbokföringen på Skattemyndigheten kolla vem som bor var.

Rysktalande ligor använde lägenheten

Den kanske viktigaste lägenheten i 49-åringens penningtvättsupplägg finns i en förort i norra Stockholm. På andra våningen i ett ljusbrunt femvåningshus i en förort norr om Stockholm har huvudmannen i härvan själv stått skriven. Här har även en spökperson och andra inblandade i härvan ”bott”. Viktig post och handlingar har skickats till adressen.

Annons

Makarna Victoria och Hanna Louli bor i lägenheten rakt under den tidigare brottscentralen.

– Hur kan det gå till så där? Någon borde ha upptäckt vad de gjort, kontrollerna borde vara mycket bättre. Gud vad hemskt! säger Victoria.

– Jag är nog lite chockad. Jag har bott här i huset i 25 år, men känner ingen i porten. När man inte känner varandra kan sådant här lättare hända. Det känns otryggt att höra om det, säger Hanna.

Fem olika personer – bland annat tre spökpersoner som aldrig bott i Sverige – har betalat en sammanlagd hyra på över 100 000 kronor för lägenheten. Ingen av dem har stått på kontraktet. Det har den 49-åriga huvudmannen gjort.

– Hyresvärden måste ha mycket bättre kontroll över vilka som bor här och varifrån hyrorna kommer. Då skulle det här inte hända, säger Hanna.

Läs också Etablerad värd verktyg för penningtvätt i miljonklassen – spökpersoner betalade hyran Så kunde 3 000 spökpersoner bo i samma trea – öppen adresshandel bland kriminella Rysk liga tjänade 52 miljoner - så blir din granne "spökperson" åt grovt kriminella

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.