HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så kan du påverka din hyra

Nyheter Sällan har tonen vid förhandlingsbordet varit så skarp som nu - och inget tyder på att en ändring är på gång.Det är nu du har goda chanser att påverka din hyra.

Årets hyresförhandlingar är ännu inte helt avklarade. Samtidigt förbereder sig Hyresgästföreningens förhandlare runt om i landet för nästa omgång.

De senaste två åren har präglats av heta diskussioner om hur den nya hyreslagstiftningen ska tolkas, och det är därför viktigt att föreningens samtliga regioner arbetar enligt samma modell, fastslår förhandlingschef Pär Svanberg.

Läs ocksåSista steget tas i Umeå

– Vi jobbar mot ett mer gängse angreppssätt. Och som vanligt följer vi upp utvecklingen inom bostadsföretagen och ser över våra relationer till kommunerna.

I snitt har 2012 års hyror ökat med 2,47 procent jämfört med året innan – något högre än inflationen. I kommande runda hoppas man kunna hålla tillbaka höjningen ännu lite mer.

– Hyrorna på vissa håll är väldigt höga och det borde verkligen finnas utrymme för att hålla igen nästa år. Inte minst med tanke på den låga inflationen.

Läs ocksåHyressänkning i Hässelby

Som hyresgäst finns det flera saker du kan göra för att underlätta förhandlingarna – och därmed påverka din hyra.

Att engagera sig i Hyresgästföreningens lokala aktiviteter är en bra start, anser Pär Svanberg.

– Att aktivt delta i opinionsbildningen betyder mycket. Sedan kan man alltid höra av sig till oss om man har brister i sitt boende.

Läs ocksåHyrestvisten i Varberg är över

Förbundsordförande Barbro Engman spår ännu ett år av riktigt tuffa förhandlingar, med stort tryck från bostadsbolagens sida för att hyrorna ska höjas.

– Antingen på grund av ett bra läge eller för att det ska renoveras. Debattklimatet är ett annat jämfört med tidigare. Det blåser kallare vindar för hyresgästerna.

Fakta: Så kan du påverka din hyra

* Slå dig ihop med grannarna och påtala brister för värden.

* Hör av dig till Hyresgästföreningen i din region och påtala fel.

* Hyresgästföreningen delar varje år ut brev eller enkäter om bostandarden – svara!

* Delta i Hyresgästföreningens lokala opinionsbildning.

* Uppvakta kommunen om du fått höjd hyra då avgiften för bostadsbolagets lån höjts kraftigt.

Läs också Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.