Annons

Så stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna

Nyheter Det är strålande tider för allmännyttan. De 50 största bostadsbolagen går samtliga med vinst. Störst vinst gör Skövdebostäder – i snitt 25 500 kronor per lägenhet och år.
Foto: Fredrik jalhed
Helena Karlsson fick sin fyra efter att ha stått i Skövdebostäders kö i åtta år. Även om hon tycker vinsten låter hög så är hon nöjd med sin hyresvärd. Här spelar Helena ett partiyatzy med dottern Julia Eriksson, 12 år

Låga räntor, inga outhyrda lägenheter och helt enkelt högre intäkter från hyror än utgifter för att äga och förvalta husen. Det är huvudförklaringarna till att samtliga av de 50 största kommunala bolagen sammanlagt gick med 4,7 miljarder kronor i vinst under 2016. Under 2014, då Hem & Hyra senast gjorde undersökningen låg den sammanlagda vinsten på 4,3 miljarder. Jämfört med då har vinsten dessutom ökat i 33 av bolagen sedan 2014.

Det är den oberoende Stella Borealis som på Hem & Hyras uppdrag gör genomlysningen vartannat år och det är femte gången vinsterna granskas.
Många av bolagen återfinns högt upp på listan år efter år. Exempelvis fortsätter de tre stora bolagen i Stockholm att gå starkt. Vinstuttagen till kommunen, som under några år låg i miljardklassen, har i stort sett upphört. Dessutom bidrar hyrorna från nyproducerade lägenheter och lokaler med saftiga hyresnivåer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna hos de 15 bolag som ligger i topp genererar i princip en tusenlapp per månad i vinst till sin värd.
Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder upprörs inte över vinsterna. Hon menar att en god ekonomi är viktigt för att kunna bygga nytt och renovera samtidigt som hyreshöjningarna är måttliga.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta.

Anders Nordstrand, vd på de allmännyttiga bolagens organisation Sabo, tycker inte oväntat att det är bra att medlemsföretagen genererar vinst för att kunna bygga och renovera. Lika väntat anser han inte att god vinst kan motivera inga eller låga hyreshöjningar.

Läs ocksåPernillas värd från minus till plus

– De senaste åren har kostnaden för förvaltning stigit mer än hyrorna. På sikt innebär det en försämrad ekonomi i förvaltningen. säger Anders Nordstrand.

Annons

Anna Granath Hansson, teknologie doktor på KTH i Stockholm, prisar också de finansiellt starka bolagen, men av ett annat skäl:

Läs ocksåÖkat underhåll bakom minskad vinst i Norrköping

– Allmännyttan får framöver ta ett mycket större socialt ansvar än tidigare. Vi har en stor grupp, främst nysvenskar och unga vuxna, som står utanför bostadsmarknaden och saknar ekonomi att ta sig in på den ägda marknaden.

Bäst går det för Skövdebostäder som 2016 gjorde en vinst på över 2 000 kronor per lägenhet i månaden. Skövdebostäder har inte varit med i Hem & Hyras undersökning tidigare, men Stella Borealis analys visar att företaget legat på samma höga vinst per kvadratmeter både 2014 och 2016.

– Vi har sedan länge en stabil ekonomi. Alla hus byggda fram till 1980 har vi stamrenoverat, samtidigt som vi kunnat nyproducera lägenheter. Det har blivit möjligt tack vare en blygsam men kontinuerlig hyreshöjning, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

Så om räntorna går upp får inte hyresgästerna chockhöjda hyror?

– Det är vår strategi, men det klart: Sker det dramatiska händelser i ekonomin i stort måste vi följa med, säger Dan Sandén.

Annons

Hyresgästen Helena Karlsson är en av Skövdebostäders omkring 5 000 hyresgäster. När hon får höra hur mycket vinst de genererar säger hon spontant:

– Det låter mycket, men det viktiga är att vinsten stannar i bolaget och kommer hyresgästerna till del. Jag kan inte klaga på förvaltningen. När vi ville ha farthinder utanför ingången ordnades det snabbt.

Helena bor i fyran i Lakestan med sonen Christofer Eriksson, 14, och Julia Eriksson, 12, varannan vecka. Läget är perfekt med 20 minuter till slakteriet där Helena jobbar, nära till skolorna och barnens pappa bor på andra sidan en lövdunge.
Den överkomliga hyran bidrar till att vinsten inte upprör henne mer. För de 89 funkiskvadraten med öppen spis, disk- och tvättmaskin betalar hon 6 225 kronor i månaden. Men det krävdes åtta år i bostadskön innan hon fick nycklarna till lägenheten. Förhoppningsvis kommer kön att kortas med tiden. Skövdebostäder planerar att bygga 1 000 nya lägenheter de närmaste fyra åren.

– Det behövs verkligen Jag har redan ställt barnen i Skövdebostäders kö.

Fakta: De 50 största bolagen

Vinst per lägenhet (75 kvm) för de 50 största kommunala bolagen

Fakta: Värdarnas vinster – så gjordes undersökningen

Hem & Hyra låter vartannat år ekonomikonsulten Stella Borealis granska årsredovisningarna för de 50 största av landets närmare 300 kommunala bostadsbolag. Siffrorna visar vinsten från den operativa verksamheten före skatt rensad från extraordinära och jämförelsestörande poster, exempelvis reavinster från försäljningar av hus.

Det går inte att isolera vinster från bostadsrörelsen med hjälp av årsredovisningarna. Resultatet syftar därför på hela rörelsen, inklusive lokaler. Vinsten per kvadratmeter har multiplicerats med 75, det vill säga ytan för en normalstor trea.

Osäkerheten gällande vinst per lägenhet ökar i takt med andelen lokaler i bolaget. 9 av 50 bolag har en lokalandel som är 15 procent eller större. Dessa är markerade med en asterisk i tabellen.

Läs också Ännu högre vinster för privata värdar Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.