Annons

Pernillas värd från minus till plus

Nyheter Pernilla Käcks värd ökade sin vinst mest i fjol. Det beror på att bolaget slagit av på takten för renovering och nyproduktion. Ändå tjänar Sigtunahem minst per lägenhet.
Foto: Kristina Sahlén
Pernilla Käck och nioåriga dottern Embla Sörell hyr en nyproducerad lägenhet av Sigtunahem. Närheten till Emblas skola är en av fördelarna med boendet. Nackdelen: den höga hyran på nästan 8000 kronor.

Sigtunahem har tillhört de få kommunala bostadsbolag som redovisat en förlust per lägenhet i Hem & Hyras tidigare granskningar. Det har då varit en medveten strategi, enligt Sigtunahem.

Satsningar på underhåll för flera hundra miljoner kronor under flera års tid har varit den främsta förklaringen.
Av bolagets 4 700 lägenheter är 2 500 byggda under miljonprogrammets dagar och har eller har haft behov av en ansiktslyftning.

Läs ocksåSå stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna

Nu har bolaget slagit av på renoveringstakten. Tidigare var målet att allt skulle vara färdigrenoverat 2018, nu har tidsplanen skjutits fram till 2020.

– När jag började för två och ett halvt år sedan hade jag krav på mig från styrelsen att visa upp svarta siffror på sista raden i resultaträkningen. Vi vidtog då två åtgärder. Det ena var att se över byggprocessen för att minska kostnaderna. Det innebar att vi i dag flyttar om hyresgästerna i beståndet i stället för att hyra paviljonger. Det andra var att vi minskade på ombyggnadstakten, säger Sigtunahems vd Göran Langer.

Annons
Läs ocksåÄnnu högre vinster för privata värdar

Det allmännyttiga bolaget norr om Stockholm har även ändrat tillvägagångssättet vid renoveringar. I stället för att hyra paviljonger som hyresgästerna evakuerats i försöker man att flytta om hyresgästerna inom beståndet. Sigtunahems modell vid renovering när hyresgästerna kan välja mellan tre nivåer av ny standard har bidragit till plusresultatet. Liksom att nybyggandet minskat en smula, men det beror mer på att godkännande av detaljplaner och annan byråkrati dragit ut på tiden än en medveten strategi, enligt Göran Langer.

Ett av de områden som Sigtunahem byggt i de senaste åren är Steningehöjden, sex kilometer från centrala Märsta. När Pernilla Käck var barn fanns här en skog som hon byggde kojor och plockade bär i. Nu är hon hyresgäst i ett av de nyproducerade hyreshusen. Det ligger ett stenkast från nioåriga dotterns Embla Sörells skola som invigdes förra året.

Närheten till skolan var en av anledningarna till att hon tackade ja till tvåan på 65 kvadratmeter med två balkonger. I och med att Pernilla sover i det tänkta matrummet så får både hon och Embla ett eget sovrum. Hyran på 7 949 kronor i månaden känns i mesta laget.

Läs ocksåÖkat underhåll bakom minskad vinst i Norrköping

– Förutom hyran trivs jag väldigt bra med boendet. Det känns bra att Sigtunahem gör vinst men att den inte är så stor. Anledningen till att ha ett kommunalt bostadsbolag är väl att vinsten inte ska vara det viktigaste.

Annons

 

De ökar mest
Företag 2016 2014 Förändring
1 Sigtunahem 16 -47 134%
2 Huge, Huddinge 170 81 110%
3 Karlskronahem 47 24 95%
4 Botkyrkabyggen 111 59 87%
5 Väsbyhem, Upplands-Väsby 214 125 71%
6 Eidar, Trollhättan 77 46 67%
7 Mitthem, Sundsvall 73 48 51%
8 Helsingborgshem 123 84 47%
9 Uddevallahem 120 83 45%
10 Lulebo 92 66 40%

Resultat i kronor per kvadratmeter och år före skatt och efter finansiella poster.

Läs också Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam" Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.