Annons

Ännu högre vinster för privata värdar

Nyheter Det går bra för de allmännyttiga värdarna men ännu bättre för de privata jättarna. Förklaringen är att de äger fler lokaler.
Privatvärdar gör storvinster. Från vänster: Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, Roger Akelius, grundare av Akelius och Sophia Mattsson-Linnala, vd Rikshem.

För första gången ingår de 10 största privata fastighetsbolagen i Hem & Hyras granskning av värdarnas vinster. Allra mest pengar per lägenhet tjänar Wallenstam, med en vinst per typlägenhet på drygt 55 000 kronor per år. Vd:n Hans Wallenstam vill dock inte medverka i en intervju.
På tredje plats återfinns Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, som förvaltar våra pensionspengar. Vinsten är drygt 36 000 kronor per typlägenhet:

– Ökningen beror i huvudsak på att vi växer och därmed har fler fastigheter, vår bostadsrättsproduktion samt värdeutveckling på fastighetsmarknaden. Dessutom har vi arbetat långsiktigt med att bland annat spara energi och se över vilka saker vi kan göra effektivare, säger Rikshems vd Sophia Mattsson-Linnala.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Gemensamt för de fyra privata företag som ligger i topp är att de har många lokaler. Wallenstam har hela 53 procent av sin uthyrda yta i lokaler. Ju lägre andel lokaler, desto lägre vinst. En del av bolagen äger dessutom fastigheter utomlands, något som Roger Akelius, grundare av Akelius, tar fasta på i sin kommentar till resultatet:

– Våra lägenheter i London, Paris och New York har en månadshyra som är tre gånger högre än i Sverige.

Annons
Läs ocksåSå stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna

Att lokalägande är gynnsamt visar vår undersökning med all tydlighet. På den marknaden råder i princip fri hyressättning, något som ibland även önskas av företrädare på hyresmarknaden, men dagens system ger en stabilitet som saknas för den som äger lokaler.

Under några år har främst lokalmarknaden på kontor varit het och hyresintäkterna stigit, men i lågkonjunktur är risken att butiker slår igen och fastighetsägaren står med tomma lokaler.

– Hyressättningen för bostäder med bruksvärdessystemet är unikt. Historiskt har bostäder uppfattats som en säkrare investering men med lägre avkastning än kommersiella lokaler. Att ha både och ger en viss riskspridning, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, ett företag som arbetar med fastighetstransaktioner.

Läs ocksåPernillas värd från minus till plus

Under 2016 bytte fastigheter för över 200 miljarder kronor ägare, varav nästan en tredjedel var bostäderna. Sedan pensionsförvaltare och andra institutioner ökade investeringstakten på fastighetsmarknaden för snart tio år sedan har värdena på fastigheter stigit markant. Enligt Mikael Söderlundh är dagens förhållanden extremt goda. Räntan gynnar fastighetsbranschen specifikt eftersom det är en kapitaltung bransch med hög belåning.

Annons

– Avkastningen är generellt sett hög. Att både ha låga räntor och högkonjunktur som driver på hyrorna är unikt.

 

De 10 största privata värdarna
Resultat före skatt och e.o. poster (kr/kvm) Vinst per typlägenhet (75 kvm) och år (kr)
Företag 2016 2016
1 Wallenstam * 734 55 013
2 Balder * 618 46 354
3 Rikshem * 483 36 206
4 Stena fast Göteborg * 403 30 212
5 Willhem 390 29 287
6 Akelius 304 22 776
7 Heimstaden 288 21 626
8 Victoria Park 256 19 232
9 D. Carnegie 212 15 906
10 SKB 164 12 314
*Företag där lokalytan är 15 procent eller mer.

Läs också Ökat underhåll bakom minskad vinst i Norrköping Fastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad" Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.