HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vindkraft ingen vinstaffär

Nyheter De stärker bolagets miljöprofil – men vindkraftverk har inte varit någon vinstaffär för allmännyttorna. Flera bolag har tvingats skriva ner värdet på snurrorna.
Foto: Istockphoto/deepblue4you
Miljövänliga – men ingen värdebeständig investering.

Allmännyttornas årsredovisningar innehåller ofta ett avsnitt där bolaget vurmar för miljön och klimatet. Ett sätt att förbättra miljöprofilen är att investera i vindkraftverk.

Under 2016 var 24 allmännyttor hel- eller delägare av vindkraftverk, enligt medlemsorganisationen Sabo.

Läs ocksåSå stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna

Det har dock inte varit någon ekonomisk framgångssaga. Två av de bolag som ingår i Hem & Hyras undersökning om värdarnas vinster har under 2016 tvingats göra större nedskrivningar av värdet på vindsnurrorna. Lägre elpriser än väntat och mindre produktion är de främsta förklaringarna.

Växjöbostäders ekonomichef Tommy Ljung suckar när vindkraftverket som bolaget äger kommer på tal. När kraftverket köptes in 2012 låg prislappen på 43 miljoner kronor. Under 2016 gjordes en nedskrivning med 9,6 miljoner. I dag är det bokförda värdet mellan 18 och 19 miljoner kronor.

Annons

– Elpriserna var högre och de skattemässiga förutsättningarna annorlunda när vi tog beslut om att köpa. Nu finns en diskussion inom bolaget om att sälja vindkraftverket, säger Tommy Ljung.

Läs ocksåÄnnu högre vinster för privata värdar

Även Faluns kommunala bolag Kopparstaden har tvingats till nedskrivning av vindkraften under 2016 med 1 miljon kronor. Bolaget gjorde 2015 en nedskrivning på två miljoner kronor. Vd:n Pernilla Wigren menar att nedskrivningarna beror på det låga elpriset och att teknikutvecklingen gjort att nya vindsnurror sjunkit i pris. De två kraftverken står nere i Lund och Kopparstaden planerar att ha dem kvar. I det stora hela har nedskrivningarna haft liten betydelse, enligt Pernilla Wigren.

– Vi tycker fortfarande att det är en bra miljöinvestering. I takt med att räntekostnaden sjunker kommer det bli en bättre och bättre affär, säger hon.

Annons

Karlstads bostads AB har tidigare tvingats skriva ner värdet på sin vindkraft, men gör 2016 en återföring av tidigare års nedskrivningar med drygt 2,1 miljoner kronor.

Läs ocksåPernillas värd från minus till plus
Läs också Familjen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det sen Hyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas av

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.