Samarbete om hyresmodell i Växjö avbryts
Hyresgästföreningen Sydost har under ett och ett halvt år samarbetat med Växjöbostäder och Fastighetsägarna Syd för att ta fram en ny hyressättningsmodell.
I dag gick Växjöbostäder och Fastighetsägarna Syd ut i ett gemensamt pressmeddelande för att berätta att förhandlingarna havererat och att de lämnar förhandlingsbordet.
Stötestenen som fick förhandlingarna att krascha är vad som ska gälla vid renoveringar och ombyggnationer.
Det system som används i dag innebär att olika standardhöjande åtgärder motsvarar olika poäng som ger en viss summa i hyreshöjning, ett så kallat bruksvärdessystem som innebär likvärdig hyra, utifrån bland annat lägenhetens standard.
– Vi har försökt hitta ett hyressättningssystem som speglar hyresgästernas värderingar och som också ska täcka de kostnader vi har för ombyggnadsbehovet. Vi vill ha en flexibilitet i modellen där vi kan ha en förhandling om just det enskilda projektet. Som det är i dag får man inte ihop ekonomin i de ombyggnationer som genomförs, säger Carl-Lennart Lagerström, affärschef, Fastighetsägarna Syd, till Hem & Hyra.
Lagerström berättar vidare:
– Vi vill att det ska finnas förhandlingsutrymme i systemet. Hyreshöjningen ska inte smeta ut på andra hyresgäster, utan projektet ska bära sig självt. Men det utrymmet får vi inte igenom i förhandlingarna och det är inte fruktbart att vi fortsätter.
Växjöbostäder och Fastighetsägarna Syd föreslår en lösning som tillämpas i Malmö och Helsingborg.
– Vi vill gärna ha den lösning som fungerar i de städer vi tittat på, men där är vi inte överens. Vi vill att det ska vara ekonomiskt aktuellt, precis som när man justerar hyrorna. Alla objekt har olika förutsättningar när man renoverar. Man behöver göra olika mycket för att göra en åtgärd i olika fastigheter. Vi behöver förhandla utifrån den verklighet som är, säger Maria Säterdal, Växjöbostäders vd.
Enligt Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen Sydost, faller bruksvärdessystemet om motparten får igenom sin vilja.
– De vill förhandla varje standardhöjning för sig och vi har ju redan ett hyressättningssystem där varje standard är prissatt, ett bruksvärde alltså. Då vill man frångå bruksvärdet. Det vore tokigt om samma standard i olika fastigheter skulle vara värt olika mycket. Då har vi inget bruksvärdessystem, säger Björn Johansson.
De hänvisar till modeller på andra orter?
– Det är lite konstigt att man vill utgå från lokala förhållanden ena dagen och sedan helt plötsligt vill man ha det som i Helsingborg. Vi vill utgå från lokala förhållanden och vi vill behålla bruksvärdessystemet. Vi kan ju inte ha ett pris på ett badrum hos Victoria Park och sedan ett likadant badrum hos Växjöbostäder och så ska det kosta mer där.
Men vissa ombyggnadsprojekt går inte ihop sig ekonomiskt?
– Nej, så har det varit i bland. Men då kommer det med i den årliga hyresförhandlingen, om man har kostnader. Det finns också renoveringar som kostar mindre än vad bruksvärdet ger, säger Björn Johansson.
Bör inte projekt bära sig själv?
– Då har vi inget bruksvärdessystem. Och det är ju det vi har. Det är till och med lagstadgat att det ska vara så. Då får man väl försöka ändra det då. Vi kan naturligtvis ha en diskussion om nivån på saker och ting men vi måste bevara bruksvärdessystemet, säger Björn Johansson och fortsätter:
– I andra sammanhang drar de fram bruksvärdet, att det inte har något med kostnader att göra. Om vi till exempel kommer med argumentet att räntorna är låga, då är det bruksvärdet som ska gälla. Frågan är vilket ben de ska stå på. Och att hoppa av hela diskussionen löser ju knappast problemen.