Annons

Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

Helsingborg 5,3 procents höjning av hyran. Så blir det för drygt 2 000 hyresgäster i Helsingborg, när skiljemannen fått besluta efter att förhandlingarna brutit samman. "Det är för högt", säger Hyresgästföreningens förhandlare.
Foto: Anna Hultberg
5,3 procent. Så mycket höjs hyran med från 1 januari 2024 för de hyresgäster som har värdar som är anslutna till Fastighetsägarna Syd.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna brutit samman. Det har inneburit att det varit oklart hur mycket 2024 års hyror ska höjas med för de 2 269 lägenheter i Helsingborg som har privata hyresvärdar som är anslutna till Fastighetsägarna Syd. Bland de största värdarna finns Bo Larsson, Pinnån och Garnito.

Nytt sätt att lösa tvisten

Eftersom parterna inte har kunnat komma överens, har frågan gått till en särskild skiljeman. Detta är ett nytt sätt att lösa tvister (se faktaruta nedan).

Hyresnämnden kontrollerar inte korttidskontrakten
Skiljemannen Vanja Lycke.

Det är hyresrådet Vanja Lycke som har utsetts till skiljeman, och nu har hon lämnat en rekommendation på den hyra som ska gälla från 1 januari 2024, och det är en höjning på 5,3 procent.

Nu har parterna två veckor på sig att skriva nya avtal. Därefter kan hyresvärdarna skicka ut hyresavier med den nya hyra som gäller för varje lägenhet. Hyresgästföreningen kommer att informera sina medlemmar om resultatet av överenskommelsen.

Missnöje med utebliven motivering

Någon motivering varför det blir en höjning på just 5,3 procent har skiljemannen inte lämnat, eftersom det är så lagen är utformad. Detta tycker Magnus Hulthe Andersson, som är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd, är en brist. ”Utan motivering får parterna ingen vägledning i kommande förhandlingar och det är stor risk att vi hamnar i tvistelösningen igen”, skriver han i ett pressmeddelande.

Annons

Fastighetsägarorganisationen yrkade på en hyreshöjning med 12 procent. Hyresgästföreningens förhandlingschef har tidigare sagt hon upplevt att motparten inte gjort ett ordentligt försök att komma överens i förhandlingarna, vilket Fastighetsägarna inte höll med om.

Hyresgästföreningen: ”Det är för högt”

Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningen och kommenterar höjningen på 5,3 procent.

– Vi är inte nöjda. Det är för högt. Det är beklagligt att förhandlingssäsongen har mynnat ut i det här, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
En ung kvinna med blåa ögon och ljust hår iförd en ljus blus står framför en dörr med ett runt fönster i.
Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland.

Hon hoppas på att värdarna ska gå med på en lösning som innebär att hyresgästerna slipper betala en klumpsumma för den retroaktiva höjningen, som gäller från 1 januari i år.

Annons

– Det kan bli en kraftig ekonomisk smäll för hyresgästerna, säger hon.

Michelle Komulainen tycker det är onödigt att tvisten med Fastighetsägarna Syd har behövt avgöras av en skiljeman. Hon säger att det redan finns färdigförhandlade hyror för 2024 för 80 procent av det kollektiv förhandlade bostadsbeståndet i Helsingborg. Då borde även Fastighetsägarna kunna hitta en förhandlingslösning, menar hon.

Läs ocksåNya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"
Fakta: Detta händer om förhandlingarna misslyckas

I första hand ska parterna, alltså värdarna och Hyresgästföreningen, själv försöka komma överens i de årliga hyresförhandlingarna.

Om förhandlingarna kör fast kan det bli en medling i hyresnämnden. Men detta är inget krav, och förutsättning är att båda parter tycker det är en bra idé.

En särskild skiljeman kan kopplas in, om förhandlingarna och en eventuell medling inte leder till ett nytt avtal. Det kan bara bli aktuellt med en skiljeman tidigast tre månader men senast fyra månader efter att förhandlingarna påbörjats.

Det är hyresnämnden som utser en skiljeman, som ska fungera som en oberoende part. Det finns inget i lagen som säger hur lång tid det ska ta att hitta en sådan person, bara att det ska ske ”skyndsamt”.

Skiljemannen ska inom sex veckor komma med en skriftlig rekommendation som värdarna och Hyresgästföreningen sedan måste godta. Efter det har parterna ytterligare två veckor på sig att skriva ihop ett nytt avtal.

Detta gäller för privata hyresvärdar. För kommunala, allmännyttiga bostadsbolag finns ett liknande sätt att lösa tvister genom Hyresmarknadskommittén.

Fakta: När förhandlingar med privata värdar inte leder fram

Fakta: Så går hyresförhandlingarna

Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Skiljemannens beslut: 5,8 procent i höjning för 14 500 hushåll hos privatvärdar i Stockholm Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.