Annons

Sammanfattning: Svarthandeln inifrån

Skåne Hälften av Malmös största hyresvärdar misstänker att deras lägenheter säljs svart. Skuldsatta, fattiga och nyanlända vittnar om hur de betalat för kontrakt. Men nästan ingen i Sverige polisanmäler brottet och knappt någon åker fast. Lagen har skärpts men poliser och åklagare tror att det kan få motsatt effekt. Hyresnämnden i Skåne vill nu begränsa hyresgästernas rättigheter för att komma åt handeln.

Khaled bor med sin familj i centrala Malmö. De kom från Syrien för några år sedan och har köpt hyreskontrakt två gånger via ”förmedlare”. Priset låg på 15 000 respektive 20 000 kronor. I det senare fallet bekräftar fastighetsägaren uppgifterna om svarta pengar. Familjen tillhör en av grupperna som pekas ut i statliga utredningar som måltavla för svarthandel; nya i landet och med bristande ekonomiska resurser.

Hälften av Malmös största bostadsbolag stöter på misstänkt handel med hyresrätter, visar vår granskning. Vi har frågat stadens tolv största värdar och samtliga ser bostadsbrist i kombination med svårigheter att leva upp till värdarnas krav som orsaken till. Både första- och andrahandskontrakt går att köpa. Bolagen lyfter både fram exempel på när anställda har erbjudits pengar för kontrakt och fall där det finns misstankar om att hyresgästerna själva har sålt. Samtidigt pekas den olovliga uthyrningen, som kan ske i kombination med svarthandel, ut som det stora problemet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I höstas skärptes lagen, jordabalken, vilket kriminaliserade köpare i svarta hyresaffärer. Tidigare var det bara säljarna som begick brott. Vår kartläggning visar att det anmäldes extremt få fall kopplat till den här lagen innan skärpningen. Köpare stod då för hälften av anmälningarna men eftersom de nu begår brott riskerar den delen att falla bort. De senaste tio åren har endast tre fall i hela landet, kopplat till jordabalken, lett till straff. Detta i Stockholm och Göteborg. Lagändringen möter kritik från poliser och åklagare som vi talat med och som tror att ännu färre fall kommer att komma upp till ytan.

Även i Arlöv vittnar hyresgäster i ett bostadsområde om försäljning av hyreskontrakt. Det handlar bland annat om sjuka personer och andra med skulder som inte fått någon annan bostad. Hyresvärden nekar till inblandning men har egna misstankar om att svarthandel har pågått i fastigheten.

Annons

Hyres- och arrendenämnden i Skåne och Blekinge agerade remissinstans inför lagändringen i höstas och har levererat ett radikalt förslag för att stoppa svarthandeln. Det går ut på att alla hyresgäster i landet helt ska förlora rätten att byta eller överlåta lägenheter samt att hyra ut sina bostäder i andra hand. Hyresgästföreningen är starkt kritisk till förslaget.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Läs alla artiklar i granskningen här:

Del 1 – Signaturen på hyreskontraktet kostade 20 000 kronor

Del 2 – Dödssjuka och skuldsatta tvingades betala för hyreskontrakt

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Del 3 – Lagarna hårdnar men skånska svartmäklare lever tryggt

Del 4 – Hyresnämnden i Malmö – ta bort rätten att byta lägenhet

Fakta: Fakta: Så beskriver vi affärerna med hyresrätter

Svartmäklare: en person som mot betalning agerar mellanhand vid försäljningar av hyreskontrakt och som själv inte äger fastigheter.

Svarthandel: när hyreskontrakt säljs eller förmedlas mot betalning. Något som kan vara olagligt både för köpare och säljare.

Svartuthyrning: när någon hyr ut en lägenhet utan tillstånd från husets ägare. Det är inte en juridisk term och inte heller ett brott men kan leda till att kontraktet sägs upp.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Vi har gjort bakgrundsintervjuer med en stor mängd personer med god kännedom om bostadsmarknaden och dess baksidor och med fokus på Malmö. Vi har pratat med anställda på myndigheter, företag och bolag, universitet, inom kommunen men även med källor bland vanliga hyresgäster. Långt ifrån alla som vi har pratat med är citerade i våra artiklar.

Några som vi har talat med har begärt källskydd. Andra har vi av säkerhetsskäl valt att anonymisera. Vi vet vilka samtliga är och har verifierat deras uppgifter via andra källor så långt det varit möjligt.

Vi har även besökt fastigheter, knackat dörr och pratat med boende samt granskat uppgifter och dokument från en mängd myndigheter och företag.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.