Annons

Sammanfattning: Svarthandeln inifrån

Skåne Hälften av Malmös största hyresvärdar misstänker att deras lägenheter säljs svart. Skuldsatta, fattiga och nyanlända vittnar om hur de betalat för kontrakt. Men nästan ingen i Sverige polisanmäler brottet och knappt någon åker fast. Lagen har skärpts men poliser och åklagare tror att det kan få motsatt effekt. Hyresnämnden i Skåne vill nu begränsa hyresgästernas rättigheter för att komma åt handeln.

Khaled bor med sin familj i centrala Malmö. De kom från Syrien för några år sedan och har köpt hyreskontrakt två gånger via ”förmedlare”. Priset låg på 15 000 respektive 20 000 kronor. I det senare fallet bekräftar fastighetsägaren uppgifterna om svarta pengar. Familjen tillhör en av grupperna som pekas ut i statliga utredningar som måltavla för svarthandel; nya i landet och med bristande ekonomiska resurser.

Hälften av Malmös största bostadsbolag stöter på misstänkt handel med hyresrätter, visar vår granskning. Vi har frågat stadens tolv största värdar och samtliga ser bostadsbrist i kombination med svårigheter att leva upp till värdarnas krav som orsaken till. Både första- och andrahandskontrakt går att köpa. Bolagen lyfter både fram exempel på när anställda har erbjudits pengar för kontrakt och fall där det finns misstankar om att hyresgästerna själva har sålt. Samtidigt pekas den olovliga uthyrningen, som kan ske i kombination med svarthandel, ut som det stora problemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I höstas skärptes lagen, jordabalken, vilket kriminaliserade köpare i svarta hyresaffärer. Tidigare var det bara säljarna som begick brott. Vår kartläggning visar att det anmäldes extremt få fall kopplat till den här lagen innan skärpningen. Köpare stod då för hälften av anmälningarna men eftersom de nu begår brott riskerar den delen att falla bort. De senaste tio åren har endast tre fall i hela landet, kopplat till jordabalken, lett till straff. Detta i Stockholm och Göteborg. Lagändringen möter kritik från poliser och åklagare som vi talat med och som tror att ännu färre fall kommer att komma upp till ytan.

Även i Arlöv vittnar hyresgäster i ett bostadsområde om försäljning av hyreskontrakt. Det handlar bland annat om sjuka personer och andra med skulder som inte fått någon annan bostad. Hyresvärden nekar till inblandning men har egna misstankar om att svarthandel har pågått i fastigheten.

Annons

Hyres- och arrendenämnden i Skåne och Blekinge agerade remissinstans inför lagändringen i höstas och har levererat ett radikalt förslag för att stoppa svarthandeln. Det går ut på att alla hyresgäster i landet helt ska förlora rätten att byta eller överlåta lägenheter samt att hyra ut sina bostäder i andra hand. Hyresgästföreningen är starkt kritisk till förslaget.

Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

Läs alla artiklar i granskningen här:

Del 1 – Signaturen på hyreskontraktet kostade 20 000 kronor

Del 2 – Dödssjuka och skuldsatta tvingades betala för hyreskontrakt

Annons
Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Del 3 – Lagarna hårdnar men skånska svartmäklare lever tryggt

Del 4 – Hyresnämnden i Malmö – ta bort rätten att byta lägenhet

Fakta: Fakta: Så beskriver vi affärerna med hyresrätter

Svartmäklare: en person som mot betalning agerar mellanhand vid försäljningar av hyreskontrakt och som själv inte äger fastigheter.

Svarthandel: när hyreskontrakt säljs eller förmedlas mot betalning. Något som kan vara olagligt både för köpare och säljare.

Svartuthyrning: när någon hyr ut en lägenhet utan tillstånd från husets ägare. Det är inte en juridisk term och inte heller ett brott men kan leda till att kontraktet sägs upp.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Vi har gjort bakgrundsintervjuer med en stor mängd personer med god kännedom om bostadsmarknaden och dess baksidor och med fokus på Malmö. Vi har pratat med anställda på myndigheter, företag och bolag, universitet, inom kommunen men även med källor bland vanliga hyresgäster. Långt ifrån alla som vi har pratat med är citerade i våra artiklar.

Några som vi har talat med har begärt källskydd. Andra har vi av säkerhetsskäl valt att anonymisera. Vi vet vilka samtliga är och har verifierat deras uppgifter via andra källor så långt det varit möjligt.

Vi har även besökt fastigheter, knackat dörr och pratat med boende samt granskat uppgifter och dokument från en mängd myndigheter och företag.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.